rss      tw      fb
Keres

Álláspontjának tisztázására szólította fel az EBESZ kisebbségügyi főbiztosát az Amerikai Magyar Szövetség

MTI 2011. szeptember 30., péntek 1:14

Levélben szólította fel álláspontjának tisztázására Knut Vollebaeket, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosát a szlovákiai magyar kisebbség helyzetével és az annak nyújtott magyarországi támogatással kapcsolatban az Amerikai Magyar Szövetség, amiről csütörtökön értesítette az MTI washingtoni irodáját.

Az AMSZ a Koszorús Ferenc elnök által jegyzett levelében meglepetésének adott hangot azokkal a (a WikiLeaks-kiszivárogtatás alapján megjelent) sajtójelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Kurt Vollebaek "rosszindulatúnak" és "ostobának" minősítette Magyarországnak a szlovákiai magyar kisebbségnek nyújtott támogatását. Annak ellenére, hogy Pozsony egy olyan "meggondolatlan, diszkriminatív és provokatív" nyelvtörvényt léptetett életbe, amely megsérti a nyugati normákat, csakúgy, mint Szlovákiának a kisebbségi jogok betartására tett nyilvános ígéreteit.

Az ÁMSZ kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a főbiztos ezeket a jelzőket használta volna Magyarországgal kapcsolatban, miközben éppen Szlovákia volt az, amely egyoldalúan megsértette az emberi és a kisebbségi jogokat, ami hitetlenséget és visszafogott tiltakozást váltott ki Magyarországon.

"Tisztelettel sürgetjük, hogy a sajtójelentések által keltett zavar eloszlatása érdekében bocsásson ki felvilágosítást nézeteiről, és egy nyilatkozatot, amelyben egyértelműen támogatja a magyar kisebbség jogait Szlovákiában" - hangzott a levél, amely szerint Szlovákia ismét okot adott az ilyen figyelmeztetésre.

Koszorús Ferenc felhívta Knut Vollebaek figyelmét arra, hogy a szlovák köztársasági elnök hamisan hitleristának és fasisztának bélyegezte Esterházy Jánost, és ellenezte, hogy Kassán szobrot avassanak a tiszteletére, noha ő volt a szlovák parlament egyetlen olyan képviselője, aki 1942-ben a zsidók deportálása ellen szavazatott. A levél felhívta a főbiztos figyelmét, hogy bár már Oroszország is felmentette Esterházyt, Szlovákia ezt még nem tette meg.

Az AMSZ levele szerint eddig több mint 100, kettős állampolgárságért folyamodó szlovákiai magyart fosztottak meg a szlovák állampolgárságától, noha ez egy széles körben elterjedt európai intézmény. A levél azt is Knut Vollebaek tudomására kívánta hozni, hogy Szerbiában olyan kárpótlási törvényt fogadtak el, amely a kollektív bűnösség elve alapján a kedvezményezettek köréből a jelek szerint kizárta a vajdasági magyarságot.