rss      tw      fb
Keres

Horvátország nem ismeri el a délszláv háborúval kapcsolatos szerb iratokat

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 18:48

Horvátország nem ismeri el azokat a szerbiai nyomozati iratokat, amelyek alapján a 90-es években háborús bűncselekményekkel gyanúsítottak, illetve vádoltak meg horvát állampolgárokat - áll abban a törvényjavaslatban, amelyet a horvát kormány terjesztett be csütörtökön a zágrábi parlament elé.

A törvénytervezet kimondja, hogy kizárólag a horvát igazságszolgáltatási szervek indíthatnak eljárást horvát állampolgárok ellen háborús bűncselekmények vádjával.

Ha a szábor (a horvát parlament) elfogadja a törvényjavaslatot, a horvát jog szerint semmissé válnak mindazok a jogi aktusok, amelyekkel Szerbia - illetve a volt Jugoszlávia - és a volt Jugoszláv Néphadsereg gyanú alá helyezett, megvádolt, vagy elítélt horvát állampolgárokat az 1991-1995 közötti horvát függetlenségi háborúban elkövetett háborús bűncselekmények címén.

A törvényjavaslat a horvát kormány válasza azokra a belgrádi vádiratokra, amelyek az 1991-ben Vukováron elkövetett állítólagos háborús bűncselekményekkel és népirtással kapcsolatosak. Belgrád nemrég küldte meg ezeket a vádiratokat Zágrábnak, és a peranyagok körülbelül 40 horvát állampolgárt, közöttük néhány volt háborús vezetőt érintenek.

Horvátország nem engedheti meg, hogy Szerbia kiterjessze joghatóságát olyan bűncselekményekre, amelyeket Horvátország területén követtek el - jelentette ki Jadranka Kosor horvát miniszterelnök. Hozzátette, vitán felül áll, hogy Horvátországnak független államként alapvető joga, hogy önállóan szabályozza a jogi és politikai viszonyokat a területén.

Drazen Bosnjakovic, a horvát kormány igazságügyi minisztere kijelentette: Horvátország bebizonyította, hogy képes szembenézni a saját állampolgárai által elkövetett háborús bűncselekményekkel, és semmi szükség rá, hogy bárki más perbe fogjon vagy megvádoljon ilyen bűntettekkel horvát állampolgárokat.