rss      tw      fb
Keres

Inácio Lula da Silva átvette a Lech Walesa-díjat

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 17:31

Inácio Lula da Silva volt brazil elnök csütörtökön Gdanskban átvette a Lech Walesa-díjat.

A Szolidaritás szakszervezet alapítójáról elnevezett kitüntetést a békés társadalmi kiegyezés és a népek közötti szolidáris együttműködés előmozdításáért ítélték oda Lula da Silvának.

Az átadási ünnepségen Walesa felelevenítette, hogy viszonyuk egy ideig meglehetősen ellenséges volt, de ez már a múlté. Walesa a kommunizmus elleni harcával dicsekedett, míg Lula da Silva csodálta a kommunizmust.

Walesa alapvetően nem változtatott a nézetein, Lula da Silva a 2001-es elnökválasztás előtt viszont elfogadta a piacgazdaságot, és megígérte, hogy ha győz, folytatja elődje liberális reformjait. Lula da Silvának sikerült megteremtenie a piacbarát és a szociális gazdaságpolitika elemeiből álló sajátos egyveleget. Elnöksége alatt Brazília a gazdaságilag legdinamikusabban fejlődő országok közé tornázta fel magát, GDP-je évi 3-6 százalékkal nőtt.

Lula da Silva a díjat átvéve azt hangsúlyozta, hogy az ő életpályája és Walesa életútja nagyon hasonlóan alakult. Mindketten szegény családban születtek, csatlakoztak a munkásmozgalomhoz, szakszervezeti vezetők voltak, végül mind a ketten országuk legmagasabb közjogi méltóságai lettek.

Lech Walesa 2008-ban, a Nobel-békedíj elnyerésének 25. évfordulóján alapította a róla elnevezett díjat. Olyan személyiségeket és intézményeket tüntetnek ki vele, akik és amelyek elősegítik a szabadság, a demokrácia, a szolidaritás és az együttműködés ügyét. A 100 ezer euróval járó Walesa-díjat nemzetközi bizottság ítéli oda évente.