rss      tw      fb
Keres

Líbia - Éhségsztrájkot kezdett a volt líbiai kormányfő Tunéziában

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 16:51

Éhségsztrájkot kezdett csütörtökön tunéziai börtönében Bagdadi Mahmúdi volt líbiai kormányfő, mert a felmentő bírósági ítélet ellenére továbbra is fogságban tartják - közölte az ügyvédje.

A tunéziai hatóságok azzal indokolják az eljárásukat, hogy Bagdadi Mahmúdi ügyében az új líbiai vezetés kiadatási kérelmet nyújtott be náluk. Mahmúdit azért ítélték el, mert a vád szerint illegálisan lépett az ország területére, egy fellebbviteli bíróság kedden azonban felmentette. A Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács ügyészsége csak egy nappal később, szerdán adott ki letartóztatási parancsot ellene.

Az ügyvédje szerint a tunéziai hatóságok "manővereznek", mert nincs semmiféle törvényes alapja annak, hogy a felmentő ítélet ellenére fogva tartsák. Ez az eljárás súlyos jogsértés, és a megbuktatott előző elnök, Ben Ali korszakának praktikáira emlékeztet - mondta, és emlékeztetett arra, hogy Mahmúdi miniszterelnökként érkezett Tunéziába augusztus 19-én, még azelőtt, hogy Tunisz elismerte volna az Átmeneti Nemzeti Tanácsot.

Líbiában az új rendszer fegyveresei bejelentették csütörtökön, hogy elfoglalták a hetek óta ostromolt Szirt használaton kívüli repülőterét.