rss      tw      fb
Keres

Meghosszabbították a short eladási ügyletek tilalmát az athéni tőzsdén

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 16:24

A görög tőkepiaci felügyelet további két hónappal meghosszabbította az athéni tőzsdén bejegyzett részvényekre short (határidős) eladási ügyletek kötését - mondta el a testülethez közel álló egyik forrás csütörtökön a Reuters hírügynökségnek.

A tőkepiaci felügyelet augusztus 9-től két hónapra rendelte el az intézkedést, amit akkor az elmúlt napok "sürgető körülményeivel" indokolt.

Az Európai Unió tőkepiaci felügyelete (ESMA) szerdán jelentette be, hogy Olaszország, Franciaország és Spanyolország meghosszabbította a shortolási tilalmat. Az ESMA közlése szerint Olaszországban és Franciaországban november 11-éig marad életben a tilalom, Spanyolországban mindaddig, amíg nem normalizálódik a piaci helyzet.

A három ország augusztus 12-én vezette be a tilalmat, hogy megakadályozzák a nagy kilengéseket a tőzsdéken. A tilalmat augusztus 25-én meghosszabbították, ami szeptember végén jár le.

A short-ügyletek teljesítése a jövőben történik, az eladó olyan értékpapírokat értékesít, amelyek ténylegesen nincsenek a tulajdonában, viszont azokat később - az árfolyamcsökkenésre spekulálva - visszavásárolja. Haszna az eladáskor kikötött árfolyam és a visszavásárlás idején remélt alacsonyabb árfolyamból adódó különbség. Válsághelyzetben lévő piacokon a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, már csak azért is, mert a spekulánsok mindent megtesznek a szóban forgó papír árfolyamának leszorításáért.