rss      tw      fb
Keres

Dél-koreai képviselő: Kim Dzsong Il évente 100-200 ezer dollárt költ háziállataira

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 15:05

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető az országa társadalmát sújtó súlyos élelmiszerhiány dacára évente 100-200 ezer dollárt költ saját háziállatainak etetésére és gondozására - állította csütörtökön egy dél-koreai parlamenti képviselő, aki a titkosszolgálatoktól kapott információkra hivatkozott.

A titkosszolgálatok azonban - a hasonló esetekben megszokott módon - nem voltak hajlandók nyilatkozni azokról az értesülésekről, amelyeket állítólag átadtak Jun Szang Hjunnak, a szöuli parlament külügyi és országegyesítési bizottsága egyik kormánypárti tagjának.

Jun Szang Hjun jelentést készített, amelyben az észak-koreai vezető egyéb különcködő kiadásairól is ír: Kim Dzsong Il családtagjai számára tavaly októberben vásárolt több tucatnyi lovat a leghíresebb orosz fajtából, az Orlov Trotterből, 2009-ben és 2010-ben pedig tíz amerikai gyártmányú jet-skit legkisebb fia, Kim Dzsong Un számára, aki történetesen valószínűleg az utódja lesz a hatalomban.

Kim Dzsong Il luxusjavainak legtöbbjét két nagyhatalmi szövetségese, Kína és Oroszország közvetítésével szerzi be - állítja a képviselő a jelentésben, amelyben szerepel 600 palacknyi jó minőségű francia bor vásárlása is. Az ENSZ az Észak-Korea ellen hozott szankcióiban megtiltotta az országnak luxustermékek behozatalát.

Amerikai szervezetek, amelyek nemrég segélyt osztottak az észak-koreai lakosságnak, éppen hétfőn figyelmeztettek arra, hogy az éhínség egyre súlyosabb. Az ENSZ becslése szerint a 22 millió lakosból hatmillió szorul élelmiszersegélyre.

Dél-koreai tisztségviselők szerint Phenjan tartalékot képez élelemből az országalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára, amely jövőre lesz.