rss      tw      fb
Keres

Észak-Koszovó - Tagadja a KFOR, hogy akadályozta volna a helyszínelést a jarinjei incidens után

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 14:49

A koszovói nemzetközi békefenntartók (KFOR) tagadták csütörtökön azokat a vádakat, hogy állítólag meg akarták zavarni a helyszínelést a jarinjei átkelőnél azt követően, amely a katonák és a tiltakozó szerbek közötti keddi súlyos incidenst vizsgálta volna.

Kai Gudenoge, a KFOR szóvivője a Beta belgrádi hírügynökséggel közölte, hogy a helyszíneléssel a koszovói rendőrség és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójának (EULEX) tagjai voltak megbízva, és munkájukban a KFOR a jövőben is segíteni fogja őket, akárcsak eddig is.

"Teljes az együttműködés a koszovói rendőrséggel és az EULEX-szel és semmi okunk arra, hogy - amint azt a Beta (hírügynökség) állítja - megakadályozzuk a vizsgálatot" - nyilatkozta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy a KFOR elvette-e a koszovói rendőröktől az incidens helyszínén összegyűjtött bizonyítékokat, mint azt a belgrádi Blic című újság állítja, a szóvivő azt mondta: "Ismereteim szerint nem".

A Blic című újság internetes kiadása bizalmas pristinai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a Jarinjenél tartózkodó KFOR-katonák arra akarták rávenni a helyszínelő koszovói rendőrt, hogy adja át az incidens helyszínén összegyűjtött töltényhüvelyeket. A koszovói rendőrök megtagadták ezt a kérést, ám néhány perccel később a jarinjei rendőrállomást felhívta a koszovói rendőrség igazgatója és utasította a rendőröket, hogy a bizonyító anyagot adják át a KFOR-nak.

A KFOR pristinai parancsnoksága csütörtökön közleményben cáfolta azt is, hogy kedden a szükségesnél nagyobb erőt alkalmazott volna a tiltakozó szerbekkel szemben.