rss      tw      fb
Keres

Jóváhagyta a román kormány az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó új szerződést

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 14:23

Jóváhagyta a román kormány az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó új szerződést, amelyet az amerikai Bechtel vállalattal kötött meg.

Az új szerződés lényegében a régi megállapodásnak az újratárgyalása, amely szerint a Bechtel csak az út mintegy egynegyedét építi meg, a többi szakaszokra a román állam közbeszerzési pályázatokat írhat ki.

A csütörtöki román média által idézett Anca Boagiu román közlekedési miniszter elmondta, hogy az új szerződés szerint 6,9 millió euróra korlátozzák egy kilométer út megépítésének költségeit, és a megállapodás lehetővé teszi, hogy a Bechteltől elvett szakaszokra közbeszerzési pályázatokat írjanak ki.

Boagiu szerint a román állam számára hátrányos régi szerződés újratárgyalása következtében Románia 6 milliárd eurót takarított meg, hiszen ha folytatták volna az építkezést a korábbi megállapodás szerint, akkor a 415 kilométer hosszú, Erdélyt átszelő autópálya költségei elérték volna a 10 milliárd eurót.

Az új szerződés jóváhagyása révén gyakorlatilag hivatalossá vált, hogy a Bechtel a jelenleg már épülő Bihar (Bihor) megyei Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) és Bors közötti 64 kilométer hosszú szakaszt fejezi be. Korábban a Kolozs (Cluj) megyei Gyalu (Gilau) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) közötti 52 kilométert építették meg.

Románia 2003-ban kötötte meg a Bechtellel a Bors és Brassó (Brasov) közötti nyomvonalon terjedő észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződést. Ezt a megállapodást Traian Basescu román államfő nemrég "szerencsétlennek" minősítette, és kijelentette, hogy "mindkét fél lopni akart", ezért vált szükségessé az újratárgyalása.