rss      tw      fb
Keres

A horvát EU-csatlakozási szerződést december 19-én írják alá Varsóban

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 14:10

A horvát EU-csatlakozási szerződést december 19-én a soros uniós elnökségét betöltő Lengyelország fővárosában írják alá - jelentették be csütörtökön hivatalosan Varsóban.

"Éppen most küldjük el a meghívókat a tagországoknak és az intézményeknek" - közölte Konrad Niklewicz, a lengyel EU-elnökség szóvivője.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szeptember 17-i zágrábi látogatásán adta át a horvát csatlakozási szerződés tervezetét hivatali kollégájának, Jadranka Kosornak. Tusk dicsérte vendéglátója bátorságát és elkötelezettségét, "történelmi hősnek" nevezve a horvát miniszterelnököt.

A soros lengyel EU-elnökség három nappal korábban közölte Brüsszelben, hogy elkészült és így aláírásra megküldhető az uniós intézményeknek, illetve a tagállamoknak a szerződés szövege.

A még 2005-ben megkezdett horvát csatlakozási tárgyalásokat ez év júniusának - és egyben a magyar EU-elnökségnek - az utolsó napján sikerült eredményesen lezárni. A lengyel elnökség így lényegében készen kapta a megállapodás politikai tartalmát. Horvátország lesz a második volt jugoszláv tagköztársaság, amely csatlakozik az EU-hoz, Szlovénia 2004-ben lépett be.