rss      tw      fb
Keres

Pakisztán szabadon engedte Oszama bin Laden testőrét

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 13:58

Pakisztán szabadon engedte Amin al-Hakot, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezetőjének testőrét - írta a CBS amerikai tévécsatorna a honlapján csütörtökön.

Hak 2001-ben bin Ladennel együtt menekült el Afganisztánból, és a pakisztáni titkosszolgálat 3 éve vette őrizetbe őt Lahorban. Az ISI később átadta őt a rendőrségnek, majd szeptemberben elengedték - mondta el egy biztonsági forrás. Hakot Pesavarban tartották fogva.

Ugyanez a biztonsági forrás a The Daily Telegraph című brit napilapnak azt nyilatkozta, hogy a volt testőrt "tévesen tartóztatták le, és a rendőrség nem tudta bizonyítani a vele szembeni vádakat".

Ugyanezt mondta a CBS-nek két magas rangú pakisztáni rendőrségi tisztségviselő is, akik szerint Hak "nem játszott kulcsszerepet a terrorszervezetben", és "nem volt birtokában fontos információ".

"Végül nem volt semmi, amit felhasználhattunk volna ellene, hogy őrizetben tartsuk" - mondta egyikük.

Rahimullah Juszufzai elemző számára rejtély Hak szabadon engedése. Juszufzai korábban az al-Kaida több magas rangú tisztségviselőjével - köztük magával bin Ladennel is - készített interjút.

Az elemző szerint az 51 éves Hakot "csak amerikai beleegyezéssel engedhették el, vagy tényleg nem volt bizonyítékuk, esetleg nem volt olyan fontos a személye".

Haknak nagy múltja van a szélsőségesek körében. Az afganisztáni születésű orvos harcolt a szovjetek ellen a nyolcvanas években, valamint tagja volt annak az afganisztáni küldöttségnek, amely 1996-ban Szudánba utazott bin Ladenért. Hak számláit a 2001. szeptember 11-ei merényletek után az Egyesült Államok befagyasztotta.

A férfi a bin Laden védelmével megbízott elitalakulat, a Fekete Gárda biztonsági koordinátora volt, és az amerikai invázió után segített Pakisztánba menekíteni az al-Kaida vezetőségét, amely akkor a Tora Bora barlangrendszerében rejtőzködött.

Az elavult felszereléssel rendelkező pakisztáni rendőrség és a túlterhelt igazságszolgáltatás nehezen birkózik meg a szélsőségesek jelentette kihívással. Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke pedig egyenesen azt állította az ISI-ről, hogy támogatja a törzsi területeken működő, szélsőséges Hakkáni-hálózatot. A kijelentés nagy felzúdulást váltott ki Pakisztánban, és elmérgesítette az amúgy sem felhőtlen amerikai-pakisztáni kapcsolatokat. Washington véleményét hangoztatja a Pakisztán ősellenségének számító India is. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök rámutatott: országa már jó néhány éve felhívta a figyelmet a pakisztáni titkosszolgálat és a terrorszervezetek viszonyára, de a "világ nem hitt" neki.