rss      tw      fb
Keres

Uniós terrorellenes koordinátor: biztonságosabb a világ, mint tíz éve

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 13:49

Az Európai Unió terrorellenes koordinátora, Gilles de Kerchove szerint az elmúlt tíz évben tett erőfeszítések nyomán biztonságosabb lett a világ, mint amilyen tíz éve volt, de a terrorizmus továbbra is komoly fenyegetést jelent.

Az uniós tisztviselő csütörtökön Budapesten, a Terrorizmus és demokrácia a XXI. században című kétnapos nemzetközi konferencián tartott előadását követően az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: az országoknak folyamatosan napirenden kell tartaniuk a terrorizmus elleni küzdelem kérdését.

A londoni terrortámadás óta - a norvégiai esetet leszámítva - nem történt nagyobb terrorcselekmény Európában, de továbbra is lepleznek le kísérleteket a hatóságok - hívta fel a figyelmet Gilles de Kerchove.

Úgy látja, korábban jobbára egy központosított szervezet, az al-Kaida jelentett fenyegetést, és mára ennek központja meggyengült, szétzilálódott ugyan, de az al-Kaida "egyfajta franchise rendszerben működik tovább", és több regionális szervezete van. Emellett több merényletet magányos elkövetők hajtanak végre, ilyen volt a norvégiai terrortámadás is - jegyezte meg. Kiemelte, a terrorizmus elleni harc sokkal összetettebb, sokrétűbb és nehezebb lett.

A koordinátor szerint lenyűgöző az elmúlt tíz évben nyújtott teljesítmény: fokozódott az adatgyűjtés és -megosztás, szorosabb az együttműködés az uniós tagállamok között és a külső partnerekkel is, továbbá egyre több új technológiát alkalmaznak.

A júliusi norvégiai támadásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: fontos terrorcselekményeknek nevezni a történteket, hogy elkerüljék a terrorizmus összekapcsolását a muzulmánokkal. Ilyen cselekedet semmilyen ideológia alapján nem fogadható el - hangsúlyozta. Úgy véli, meg kell vizsgálni, hogy az eddig leginkább az al-Kaidához fűződő terrorellenes tevékenység miként terjeszthető ki más csoportokra, lehetséges elkövetőkre.

Gilles de Kerchove üdvözölte Magyarország hozzájárulását az európai terrorellenes küzdelemhez, mint mondta, bár az országban nem magas a terrorfenyegetettség, de a schengeni övezet tagállamaként fontos szerepe van a terrorizmus elleni harcban. Hozzáfűzte: Magyarország az év első felében az EU soros elnökeként is sokat tett az ügyben.

A konferencián tartott előadásában az uniós tisztviselő azt emelte ki, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben folyamatosan ügyelni kell az emberi jogok tiszteletben tartására, és nem szabad engedni a kísértésnek, hogy egy-egy nagyobb terrorcselekményt "túlreagálva" figyelmen kívül hagyják ezeket a jogokat.

Mint mondta, szélesebb körű adatgyűjtésre és -megosztásra van szükség fokozottabb adatvédelem mellett, a terrorizmus elleni hatékony fellépésért ugyanis fontos, hogy minél több adatot gyűjtsenek, de ezek megfelelő védelmére erős adatvédelmi rendszert kell létrehozni. Egy ilyen jól működő rendszer létfontosságú ahhoz, hogy az országok között kialakuljon a bizalom, hogy megosszák egymással az adatokat - mondta. Hozzátette: az Egyesült Államokkal is tárgyalnak a kérdésben.

Gilles de Kerchove elutasította George W. Bush korábbi amerikai elnök "terrorellenes technikáját", mert az a muzulmánok szerint kettős mércét alkalmazott, és ezzel a radikalizálódást erősítette. Ugyanakkor üdvözölte a jelenlegi elnök, Barack Obama paradigmaváltásról hozott döntését.