rss      tw      fb
Keres

Észak-Koszovó - A KFOR cáfolja, hogy a szükségesnél nagyobb katonai erőt alkalmazott

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 13:47

A koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) pristinai parancsnoksága csütörtök délelőtti közleményében hangsúlyozza, hogy a két nappal ezelőtti észak-koszovói incidens során nem lépett fel a szükségesnél nagyobb erővel a fegyvertelen polgári személyekkel szemben.

A közlemény leszögezi, hogy a KFOR a térség biztonságát hivatott szavatolni és felügyelni és "határozottan elutasítja azokat a hazug vádakat, amelyek szerint aránytalan erőt alkalmazott a fegyvertelen civilekkel szemben".

"Az effajta forgatókönyvre utaló kijelentések felelőtlenek és megtévesztőek, mivel nem a KFOR volt a kezdeményező, sem pedig az a fél, amely szította az összecsapást" - hangsúlyozza a közlemény.

A szeptember 27-i eseményeket összegezve a KFOR rámutat arra, hogy azon a napon déltájban a jarinjei adminisztratív átkelőnél, az ellenőrző pontot biztosítva az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) arra kényszerült, hogy megfelelő választ adjon bizonyos erőszakos és spontán cselekményekre, amelyeket ismeretlen személyek követtek el a KFOR katonái ellen.

"Megerősítést nyert, hogy kövekkel dobáltak a katonákat és erőszakos próbálkozásokkal veszélyeztették a KFOR biztonságát. Később, a délutáni órákban lövéseket adtak le és robbanószerkezeteket dobtak a KFOR katonái felé. E cselekmények következtében a KFOR kilenc tagja könnyebb sérüléseket szenvedett, míg meg nem erősített jelentések arra utalnak, hogy az erőszakos tüntetők között hét könnyebb sebesült van" - olvasható a közleményben.

A KFOR nem vitatja el a békés tiltakozásra és tüntetésre vonatkozó jogot, ellenben ha az ilyen tevékenység erőszakba torkollik, a KFOR kész gyorsan és határozottan reagálni, hogy helyreállítsa a térség békéjét és biztonságát és a szabad mozgás lehetőségét. Küldetésének végrehajtásában, a tevékenységét szabályozó szigorú előírásokkal összhangban, a KFOR-nak kötelessége védelmeznie saját erőit.

A KFOR - áll a közleményben - továbbra is támogatja az EULEX-et megbízatásának végrehajtásában egész Koszovóra vonatkozóan és pártatlan marad Koszovó valamennyi polgárának védelmezésében, ha erre szükség mutatkozik.

Kedden a jarinjei átkelőnél, azt követően, hogy a KFOR egységei megkezdték az úttorlaszok eltávolítását és lezárták az átkelő melletti alternatív utat, amelyet a tiltakozó szerbek illegális hátár átlépésekre használtak, az egybeverődött tömeg megközelítette a békefenntartók állásait és lövöldözésekre került sor.