rss      tw      fb
Keres

Bahrein - Halálra ítéltek egy tüntetőt rendőrgyilkosság miatt, orvosokat börtönbüntetésre ítéltek

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 13:46

Egy bahreini bíróság halálra ítélt csütörtökön egy férfit, mert az öböl menti királyságban az év elején zajlott tüntetések idején cinkostársával megölt egy rendőrt el-Manáma egyik síiták lakta negyedében. A per másik vádlottjára életfogytig tartó büntetést szabtak ki.

Mindketten beismerték, hogy előre kitervelten gyilkolták meg a hivatását teljesítő rendőrt Szitra elővárosban, valamint "terrorista célú" csoportosulásokhoz csatlakoztak - jelentette a BNA bahreini hírügynökség.

Egy másik bíróság húsz orvosra, illetve ápolónőre rótt ki 5-től 15 évig tartó börtönbüntetést, mert a vádak szerint a zavargásokat kihasználva elfoglaltak egy kórházat, az épületegyüttest felforgató tevékenységre használták, zendülést szítottak a királyságban, fegyvert és lőszereket birtokoltak illegálisan, valamint megtagadták feladataik elvégzését. Tizenhárom vádlottra 15, kettőre tíz, míg ötre egyenként ötévi szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A perbe fogott orvosok következetesen tagadták az ellenük felhozott vádakat. Szerintük koholt vádakról van szó, amelyek alapján büntetni akarják azokat az orvosokat, akik ápolásban részesítették a rendszerellenes megmozdulásokban részt vevő sebesült tüntetőket.

Az öbölben fekvő szigeten a hatalom a szunnita kisebbség kezében van. A februárban kezdődött tüntetések síita résztvevői a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogkörének a korlátozását, a valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetések felszámolását követelték. A megmozdulásokat - amelyekben legkevesebb harminc ember vesztette életét - márciusban a szaúdi hadsereg segítségével verték le.