rss      tw      fb
Keres

Emberi mulasztás okozta a sanghaji metróbalesetet?

MTI 2011. szeptember 29., csütörtök 13:18

Áramkimaradás miatt hibásodott meg a jelzőrendszer kedden a sanghaji metróban, azt követően pedig emberi mulasztás vezetett a balesethez - állítja a metrótársaság.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem a jelzőrendszer meghibásodása, hanem emberi mulasztás okozta a keddi metróbalesetet Sanghajban - írja a Shanghai Shentong metrótársaság a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében.

A vállalat belső vizsgálata alapján kedd délután először - egyelőre tisztázatlan okok miatt - áramkimaradás történt a 10-es metró vonalán, ez vezetett azután a jelzőrendszer zavarához. A hibát követően kézi, vagyis telefonos irányításra tértek át, de a társaság alkalmazottai nem követték szigorúan a kapott utasításokat, így történhetett az ütközés - áll a pár soros közleményben. Ennél több részletet nem közölt a társaság, így nem lehet tudni, pontosan mi volt a hiba, de azt sem, hogyan lehet az, hogy a világ legfejlettebbjének kikiáltott jelzőrendszerében egy egyszerű áramszünet is zavart okozhat. "A baleset oka nem a rendszer meghibásodása, így a gyártó Casco Signalt nem terheli felelősség" - mondta a francia Alstomnak, a Casco Signal vegyesvállalat egyik tagjának szóvivője szerdán. A bejelentést kétkedéssel fogadták a kínai internetezők, emlékeztetve: a júliusi vencsoui (Wenzhou), 40 halálos áldozattal járó vonatbalesetet követően is emberi mulasztásról lehetett hallani, a katasztrófa pontos okát azonban a mai napig nem hozták nyilvánosságra a hatóságok. A Shanghai Daily című napilap a nem megfelelően képzett munkaerő jelentette veszélyforrást hosszú távú problémának nevezi, a földalatti-hálózat rendkívüli fejlesztésével ugyanis az alkalmazottak képzése nem tud lépést tartani. A képzés mostantól szigorúbb lesz, és kötelezővé teszik a vizsgázást is - idézi a lap a metróvállalatot. A keddi baleset részletes kivizsgálására 15 tagú bizottságot állított fel csütörtökön a sanghaji városvezetés, és az okok felderítésére független szakértők segítségét is kérte.