rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspata – TASZ-jelentés és bizottsági ülés


A TASZ árnyékjelentése a gyöngyöspatai eseményekről

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai idén márciusban mintegy két héten át járőröztek a Heves megyei Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet árnyékjelentést készített a gyöngyöspatai eseményekről. Eszerint „a rendőrség mulasztásaiért, tétlenségéért alkotmányos felelősség terheli a rendőrség vezetését és a belügyi irányítást”, amiért nem lépett fel a megfelelő időben az „egyenruhás álrendfenntartókkal” szemben.


A TASZ azért szerdán hozta nyilvánosságra árnyékjelentését, mert ezen a napon tartotta első érdemi ülését az Országgyűlés gyöngyöspatai események vizsgálatára létrehozott eseti bizottság, hivatalos nevén „Az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottsága”, amely július 12-én tartott első tanácskozásán fogadta el munkatervét.

A jogvédő szervezet dokumentumfilmben is feldolgozta, hogy mi alapozta meg a gyöngyöspatai romák hónapokig tartó félelmét.

A TASZ a történtek tényszerű dokumentálását azért tartja indokoltnak, mert annak ellenére, hogy az eseti bizottságot létrehozó országgyűlési határozat címe és preambuluma alapján a bizottság rendeltetése az egyenruhás bűnözés hátterének feltárása és felszámolásának elősegítése, a határozatban megfogalmazott kilenc bizottsági feladatból öt a romák vöröskereszt általi „utaztatásának” és Richard Field szerepének firtatására vonatkozik.

„A határozatot végigolvasva egyértelműen kiderül: a bizottság feladata sajnálatos módon nem az, hogy kiderítse, mi történt valójában, és kiket terhel felelősség a romákat ért jogsértésekért, hanem az, hogy megállapítsa, a nemzet milyen külső és belső ellenségeinek összeesküvése felelős a kormány szerinti pánikkeltésért és Magyarország külföldi lejáratásáért.”

A jogvédő szervezet szerint a határozat az ötvenes évek koncepciós pereinek irataira emlékeztető módon prejudikál, amikor többek között kimondja: „a bizottság feladata annak megállapítása, hogy ki és miért állította valótlanul azt a Vöröskereszt által hosszú ideje szervezett akcióról, hogy a gyöngyöspatai romák helyszínről történő evakuálása zajlik, mi volt ezen pánikkeltés oka és célja”.

A TASZ szerint a bizottság feladata a vöröskereszt akciója kapcsán legfeljebb annak megállapítása lehetne, hogy valóban volt-e okuk a gyöngyöspatai romáknak a félelemre és a menekülésre. A határozat azonban előzetesen és nyíltan eldönti ezt a kérdést, miközben önmagával ellentmondásba kerülve több helyen elismeri, hogy közbiztonsági tevékenységet jogellenesen szervező, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsító egyenruhás csoportok voltak jelen a Heves megyei településen a kérdéses időben.

A TASZ álláspontja szerint a kormány jelentős késedelemmel nyilvánult meg: egyrészt politikai és erkölcsi kötelessége lett volna március elején, a „járőrözés” kezdetén megfelelő szinten minél szélesebb nyilvánosság előtt elítélni az állam erőszak monopóliumának megkérdőjelezését, másrészt a későbbiekben fokozottan ellenőriznie kellett volna a helyi rendőri munkát és azt, hogy a megfelelő jogi eljárások megindításra kerültek-e.

A jogvédő szervezet szerint az árnyékjelentésben ismertetett események és nyilatkozatok alapján „nyilvánvaló, hogy a kormányzat tudatosan, politikai megfontolások alapján, és nem az alkalmazható jogszabályok híján nem lépett fel a megfelelő időben az egyenruhás álrendfenntartókkal szemben”.

***

A gyöngyöspatai eseti bizottság zárt ülést tartott szerdán

Zárt ajtók mögött hallgatta meg a gyöngyöspatai eseti bizottság Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját és Hellebrandt László dandártábornokot, az Információs Hivatal főigazgató-helyettesét.


Az ülés első napirendi pontja viszont nyílt volt, ekkor Kocsis Máté elnök összefoglalta a testület előző ülése óta történteket. Elmondta, hogy a nyár folyamán megkeresték a munkatervükben nevesített személyeket illetve szervezeteket. Tőlük azt kérték, hogy küldjék meg nyilatkozataikat a bizottság számára. Hamarosan megérkezik a testülethez az Állami Számvevőszéknek a gyöngyöspatai önkormányzat gazdálkodásáról szóló jelentése, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójának a nyilatkozata és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének válaszlevele. Keresték, de egyik elérhetőségén sem találták meg Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, míg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet vezető László Attilától semmilyen választ sem kaptak. Richard Field amerikai üzletember részletes választ küldött a bizottságnak, de egyúttal megerősítette, hogy személyesen nem kíván megjelenni előttük. Kocsis szerint „a két katonai titkosszolgálatnak semmilyen információja nem keletkezett a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban”.

Kocsis Máté elmondta, hogy az eseti bizottságba delegált jobbikos képviselők jelezték, nem kívánnak részt venni a testület munkájában és egyúttal felkérték, hogy szüntesse meg az eseti bizottságot. Ő viszont nem akarja indítványozni a testület feloszlatását. A jobbikos politikusokat formailag továbbra is a bizottság tagjának kell tekinteni, egészen addig, amíg nem hivatkoznak hivatalosan a Házszabály idevágó pontjaira.

Ezt követően hallgatta meg a testület – zárt ajtók mögött – Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját és Hellebrandt László dandártábornokot, az Információs Hivatal főigazgató-helyettesét.

A testület szerdai üléséről távozóban, Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke csak annyit mondott, az elhangzottak alapján annyi megállapítható, hogy „ennek a bizottságnak a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen”.

Az LMP-s Mile Lajos viszont arról beszélt, hogy a beszámolók alapján számára az körvonalazódik: történt egy sajnálatos esemény, amit a kormány álláspontja szerint az ellenzék az ország lejáratására próbált felhasználni. A képviselő azt mondta, kis megértéssel és komoly fenntartásokkal fogadja a kormány „lelkiismeretfurdalását” ebben az ügyben. A lelkiismeretfurdalást azzal magyarázta, hogy hiába voltak meg az eszközök és a jogszabályi háttér, a kabinet nem megfelelő időben és nem megfelelő eréllyel lépett fel Gyöngyöspatán.

A bizottság november 20-ig dolgozik. Az eredeti tervek szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökön túl* a testület meghallgatná mások mellett Vona Gábor, a Jobbik és Schiffer András, az LMP frakcióvezetőjét, az ORFK vezetőit, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnökét, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Kállai Ernőt, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát, Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Jeney Orsolyát, az Amnesty International Magyarország igazgatóját és Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét is.

A parlament döntése értelmében az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában, illetve a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért. A testület feltárná például, kik és milyen támogatással állítják be magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartónak, de megvizsgálnák a gyöngyöspatai romák „húsvéti utaztatásának” körülményeit, illetve, hogy kinek az érdekében állhatott a „nem létező polgárháborús helyzetről” tájékoztatni a nemzetközi sajtót. Vizsgálná továbbá, milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field amerikai üzletember. A bizottság emellett javaslatot tesz a működő jogellenes csoportok törvényes felszámolása érdekében, illetve munkájáról jelentésben tájékoztatja az Országgyűlést.

______________

* Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai romák segítésére. Kocsis Máté szerint azonban „ez nem a közbiztonság érdekét szolgálja”. Ezért a meghallgatás.

Forrás: TASZ, MTI, Galamus

Lásd még korábbi hírösszefoglalónkat: 
Gyöngyöspata: tényfeltáró bizottság, kormánymegbízotti figyelmeztetés, Jobbik-feljelentés


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!