rss      tw      fb
Keres

Az ügyész 171 évnyi börtönt kért a szervkereskedő "török Frankensteinre"

MTI 2011. szeptember 28., szerda 19:42

Százhetvenegy év börtönbüntetés kiszabását kérte az illetékes ügyész egy török orvosra, mert a koszovói sajtóban "török Frankensteinként" emlegetett Yusuf Ercin Sönmez gyaníthatóan illegális szervkereskedelemben vett részt Koszovóban - jelentette az Anadolu Ajansi török hírügynökség.

A szerdán nyilvánosságra hozott vádirat szervek és sejtszövetek illegális kereskedelmét, valamint bűnszövetkezet létrehozását rója a vádlott terhére.

Sönmez a vádhatóság szerint legalább tizenegy vesét operált ki páciensekből a koszovói Medicus klinikán; a szervek többségét izraeli betegeknek szánták.

Az ügyészség három másik vádlottra is börtönbüntetést kért: 171 évig terjedőt az izraeli Móse Harelre, mert gyaníthatóan az izraeli betegek közvetítője volt; 78 évnyit Kenan Demirkol török orvosra öt szerveltávolítás miatt és 18 évnyit egy harmadik török állampolgárra.

A török igazságügy-minisztérium szerint a büntetőpert azért kell Törökországban lefolytatni, mert három török állampolgár is Sönmez áldozatai között volt.

A pristinai klinikát több hónapos rendőrségi nyomozás után 2008-ban zárták be. Az ügy azt követően került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a klinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe.

Korábbi jelentések szerint a szervkereskedelem áldozatainak - a donoroknak - 15 ezer eurót ígértek valamelyik szervükért, az azt megkapó betegeknek pedig 100 ezer eurót kellett fizetniük. A donorokat kelet-európai és közép-ázsiai országok szegényei közül toborozták.