rss      tw      fb
Keres

Hej, jogászok, jogászok...

Nyíri András


Amikor március elején, két nap eltéréssel, egymással ellentétes bírói ítéletek születtek azonos témájú perben, ezt a bíróságok addig sem mindig konzekvens ítélethozatali gyakorlatának tudtam be. (Lásd: Hülye is lennék?)

Amikor a képviselőválasztások idején kiderült számomra, hogy a magyar jogalkotók és a közvetlenül utánuk tevékenykedő képviselők bajban vannak a szövegértelmezéssel, annak viszont a hazai, évtizedekre visszamenően közepesen rossz szövegértelmezési gyakorlatban láttam az okát (vö. PISA-jelentés). (Lásd: Törvények és a magyar nyelv törvényei)

Ám egyszer csak az Alkotmánybíróság az új Polgári törvénykönyv első két könyvének hatályba léptetését alkotmányellenesnek minősítette. Ugyanakkor az ezekre a kötetekre hivatkozó törvényekről szót sem ejtett, és ezzel jogbizonytalanságot okozott. (Lásd például) A lényeg: a törvény eltűnik, de a rá épülő munkaügyi szabályok érvénybe lépnek. Na, itt vesztettem el a fonalat.

Vajon mi lehet az oka, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi, a jogász szakmával összefüggő negatív tapasztalatom keletkezett? Nincs itt valami félreértés a mundér körüli tevékenységeket illetően? Lehet, hogy védik, ahelyett, hogy képviselnék?!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!