rss      tw      fb
Keres

Élesen bírálták Gyurcsányt az MSZP választmányában

MTI 2011. szeptember 24., szombat 16:01

Többen, így a pártelnök, Mesterházy Attila is élesen bírálta Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform magatartását az MSZP szombati választmányi ülésén. A volt miniszterelnök kizárásáról nem döntöttek, elfogadtak viszont egy határozatot, amely kimondja: az MSZP nem vállal közösséget azokkal, akik vétenek a párt alapszabálya, etikai normái ellen. A dokumentum a Demokratikus Koalíció feloszlatásának lehetőségét is felveti. Hiller István korábbi MSZP-elnök arról beszélt, csak idő kérdése, hogy Gyurcsányék távozzanak a szocialista pártból.

Bár az előzetes napirenden ez a kérdés nem szerepelt, az elmúlt napok nyilatkozatainak ismeretében várható volt, hogy a szombati választmányi tanácskozást a Gyurcsány-platform terveinek megvitatása uralja majd. A szocialista belviták azután kerültek ismét a nyilvánosság elé, hogy a Demokratikus Koalíció javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett MSZP-s politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek. Mesterházy Attila válaszul rendkívüli frakcióülést hívott össze, és úgy értékelt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásukat készítik elő, és ha így van, mielőbb menniük kell.

Az MTI úgy tudja, a választmányban többen rendkívül élesen bírálták, a párt szétverésének szándékával vádolták Gyurcsány Ferencet, aki egyébként nem vett részt az ülésen. Információk szerint több, a harmincas generációhoz tartozó politikus is azt vetette a volt kormányfő szemére, hogy miközben az MSZP megújításáról beszél, nem ad lehetőséget arra, hogy a pártelnökség - ahová több fiatal bekerült - megvalósítsa terveit, helyette a széthúzásra játszik.

A vita hevességéről szóló értesüléseket Simon Gábor választmányi elnök megerősítette. Szavai szerint a végül elfogadott határozatnál "radikálisabb" ötletek is előkerültek, Gyurcsányék kizárásának lehetőségéről viszont nem szavaztak. Hozzátette ugyanakkor, az uralkodó álláspont az volt, "ha úgy döntenek, hogy kilépnek az MSZP-ből, tegyék meg minél gyorsabban".

Elmondta: a nagy többséggel elfogadott határozat egyértelműsíti, hogy a választmány bizonyos esetekben feloszlathat, illetve megszüntethet platformokat. A párt alapszabálya ezt akkor teszi lehetővé, ha a platform programja és működése ellentétes az MSZP általános irányvonalával, vagy ha az a párt számára egyéb módon káros tevékenységet folytat. A határozat ezt úgy pontosítja: a választmány eljárhat az MSZP alapszabályával és etikai normáival ellentétesen viselkedő tömörüléssel szemben.

Simon Gábor közlése szerint a határozat emellett rögzíti, hogy aki az MSZP-ben a többségi döntések megvalósulását akadályozza, vagy a párt működésével, megújulásával kapcsolatos kritikáit nem a belső fórumokon fogalmazza meg, "nem méltó a szocialista párt szolidaritására".

A dokumentum - nyilvánvalóan az esetleges pártszakadásra utalva - leszögezi, hogy az MSZP vagyona és infrastruktúrája "egy és oszthatatlan".

A választmányi elnök megjegyezte, a határozat arra szólítja fel a szocialista képviselőket, hogy minden erejüket az Orbán-kormány leváltására összpontosítsák. Károsnak minősítettek minden olyan kezdeményezést, amely "eltereli a figyelmet az emberek problémáinak megoldásáról, az orbáni rendszer parlamenti diktatúrájának leváltásáról, a baloldali alternatívaállításról" - tette hozzá.

Az ülésről távozóban Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform vezetője újságíróknak azt mondta: úgy gondolja, Gyurcsányék ezt a döntést lélekben már meghozták, és csak idő kérdése, hogy távozásuk jogi értelemben is megtörténjen. Hozzátette, aki szerint ez a szocialista párt darabokra hullását jelentené, "az vagy nem ismeri a helyzetet, vagy hazudik", az MSZP-ben működő hét platform közül ugyanis hat egységesen felzárkózik a pártelnök és az elnökség mögé.

Az MTI kérdésére, hogy ha így látja, miért nem ösztönzik a Demokratikus Koalíció távozását, Hiller István úgy válaszolt: eredetileg diplomáciatörténész, így pontosan tudja, "mi az az udvariasság, amivel sürgetni kell őket, a döntést azonban a Demokratikus Koalíciónak kell meghoznia". "Én azt állítom, hogy ez a döntést lélekben már meghozták, aztán hogy ez jogi értelemben mikor következik be, tőlük függ" - fogalmazott.

A Demokratikus Koalíciót képviselő Varju László újságíróknak nyilatkozva elismerte, az ülésen a többség nem értett egyet az általuk megfogalmazott, például a parlamenti munka megújítását célzó javaslatokkal. Hangsúlyozta, a következő hetekben további indítványokat fognak tenni az MSZP átalakítására.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány Ferenc és támogatói 2014-ben ne az MSZP színeiben induljanak a választáson, úgy felelt: megvan ennek a lehetősége. Hogy így lesz-e, annak szerinte legkésőbb a szocialista párt jövő évi tisztújításáig el kell dőlnie.