rss      tw      fb
Keres

A Fidesz nagy előnye

A Fidesz nagy előnye nem abban rejlik, hogy mekkora támogatása volt a választásokon. Nem is szakértői gárdájának képességeiben, mert kérdés, van-e egyáltalán olyan ember a Fideszben és a holdudvarban, akinek a hosszú félkatonai dresszírozás után még maradtak önálló gondolatai és némi akarata. Nem is a mondott félkatonai működési módban rejlik, amelyben csak a központnak alárendelt végrehajtói szerepek vannak (és persze azt sem tudjuk, kikből áll és hány fős ez a központ, ami már önmagában meghazudtolja azt, amit ez a párt önmagáról állít, hogy az „emberek akaratát” képviselné, hiszen szegény „emberek” nemcsak azt nem tudták, milyen programra, de azt sem, hogy – Orbán Viktoron kívül – kiknek a főhatalmára adták le a voksukat).

A Fidesz nagy előnye ellenfelei és kritikusai legalábbis minimális tisztességében rejlik – és a minimális tisztesség is nagyon nagy szó az után a totálisan tisztességtelen nyolcéves ellenzéki viselkedés után, amellyel a Fidesznek és hátországának minden értelmes, megalapozott és igaz mondatot sikerült száműznie a közbeszédből, és amellyel minden létfontosságú, az ország sorsát, jelenét-jövőjét meghatározó probléma megbeszélését a vádaskodások, rágalmazások, lejáratások szintjére sikerült lesüllyesztenie, mert mindent a hatalomért folytatott harcának rendelt alá.

Egyetlen példa: a forint napok óta tartó romlása. Minden elemzői, minden szakértői és minden politikusi megszólalás a valóságos okokkal magyarázza a jelenséget. A görög válsággal, a dél-európai országok fenyegetettségével, a befektetői pánikkal, az amerikai részvénypiacok megingásával, az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben egyre mélyebb bizalmi válsággal. Hozzáteszik, hogy a régió egészét érintő nemzetközi folyamatokról van szó. Itthon talán senki nem nevezi meg a sok ok egyikeként azt, amelyik speciálisan magyar: az Orbán-garnitúra összehangolt támadását a jegybankelnök ellen. Ha megemlítik is, nem értékelik. De semmiképp sem hazudják azt, hogy Orbán a forint értékvesztésének az oka. Értékelni az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport, a BNP Paribas befektetési csoport londoni elemzői, a Barclays Capital, a londoni City egyik vezető befektetési bankcsoportja, a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői értékelnek. Azt mondják, amit itthon is mindenki tud, még ha hallgat is róla: „tekintettel arra a bizalomra, amelyet a piac a jelek szerint a mostani MNB-vezetés iránt mutat, bármilyen ’kierőszakolt változtatás’ piaci kilengéseket okozhat”.

Ha az MNB elnökét a még hivatalban lévő kormány támadná (amit nem tenne, hiszen a sokak szerint alkalmatlan Járait sem üldözte el az MNB elnöki székből), a Fidesz és hatalmasra duzzadt médiabirodalma – és ennek nyomán minden más hírszolgáltató fórum is – attól lenne hangos, hogy a forint árfolyama a kormány aljas támadásai miatt zuhan, és csakis amiatt. Ahogy szerintük a világgazdasági válság is kizárólag magyar jelenség volt: a magyar koalíciós kormányok bűnös produktuma.

A Fidesz viszont, kétharmados többsége és megszerzett kormányzási pozíciója mellett is, maradt, ami volt: a hazugság, a megtévesztés, a vádaskodás, a félrevezetés, a lejáratás nagymestere. Legutóbb Varga Mihály beszélt gazdasági vészhelyzetről, rendkívüli intézkedések szükségességéről és arról, hogy Bajnai Gordon hazudik, amikor azt mondja, a legrosszabbon túlvagyunk.

Sőt, még ebben a győztes helyzetben is szükségét érzik annak, hogy csontig lepusztítsák politikai ellenfeleiket, hogy belenyomják a tolvaj, a törvényeket kijátszó, megkerülő, a felelősség alól kibújó gengszter szerepébe őket. Hogy minden lehetséges gyanút felkeltsenek velük szemben. Elég csak összevetni a fideszes Szabad Nép mai cikkét – Kibújnának Bajnaiék a vizsgálat alól – és a kormányszóvivői választ.

Az elmúlt nyolc évből tudjuk: a nemtelen eszközök megválasztásához és ügyes felhasználásához profi módon értenek. A győzelem utáni megszólalásaikból azt is tudjuk: maradtak, akik voltak.

És azt is tudjuk, nem érdemlik meg azt az előnyt, amelyhez ellenfeleik és kritikusaik legalábbis minimális tisztességéből hozzájutnak. Csak hát a tisztességes elemzés és kritika nem nekik jár, hanem az ellenfelek és kritikusok saját önbecsülésének és szakmai meggyőződésének. Nincs és nem is volt más értelmes mérce. És ha nyolc évig nem vették át a válogatottan aljas Fidesz-módszereket, erre a kis időre már nemcsak nem szabad, nem is érdemes átvenni őket.

(Mihancsik Zsófia)

***

További fejlemények:
ÁSZ: akadályokba ütközik a miniszterek vagyongyarapodási vizsgálata
Bajnai Gordon miniszterelnök levele Csapodi Pálnak, az Állami Számvevőszék főtitkárának
Ellenőrzik a távozó vezetők vagyonát - Magyar Nemzet
Egy-két hónapon belül végezhetnek a vagyonosodási vizsgálatokkal


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!