rss      tw      fb
Keres

Londoni elemzők: "recesszió szélén" az euróövezet, rekord CDS-árazások

MTI 2011. szeptember 22., csütörtök 14:44

Az újabb recesszió szélén áll az euróövezet, és a perifériát sújtó adósságválság járványa kezdi elérni a központi eurótagállamokat, köztük Németországot - e következtetéseket vonták le londoni pénzügyi elemzők a valutaunió csütörtökön közzétett előzetes szeptemberi összetett beszerzési menedzser indexéből (PMI), és a nagy euróövezeti gazdaságok rekordokat döntögető törlesztéskockázati biztosítási árazásaiból.

A gyáripari és a szolgáltatási szektor együtt számolt teljesítménymutatója a Markit londoni piaci adatszolgáltató csoport csütörtökön közölt első becslése szerint 49,2-re süllyedt ebben a hónapban, vagyis a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es határszint alá került. Augusztusban még valamelyes bővülést jelzett az index, 50,7-es értékkel.

A Markit a még csak részleges - a két vállalati szektor mintegy 85 százalékára kiterjedő - felmérést ismertetve kiemelte, hogy 2009 júliusa óta most első ízben mért 50-nél alacsonyabb beszerzési menedzserindexet az euróövezetben. Az átfogó indexen belül a német feldolgozóipari és szolgáltatási szektorok új megrendeléseinek részmutatója - a legfontosabb előretekintő részindex, amelyből következtetni lehet a további időszak várható teljesítményére - 2009 júniusa óta nem tapasztalt ütemben esett, Franciaországban pedig több mint két éve a legkisebb mértékben emelkedett.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég - csütörtöki kommentárja szerint mindez az eddigi legerőteljesebb jelzés arra, hogy az euróövezet a recesszió szélére sodródott. A ház szerint az előzetes szeptemberi euróövezeti teljesítménymutató a múltbeli tapasztalatok alapján "meglehetősen meredek", fél százaléknál nagyobb negyedéves összevetésű GDP-visszaesésre utalhat a jelen negyedévben.

A Capital Economics megerősítette, hogy 2012 egészében 0,5 százalékos gazdasági visszaesést vár az euróövezetben.

A Commerzbank londoni elemzőinek csütörtöki kommentárja szerint az euróövezeti előremutató jelzőszámok - amelyekből a gazdaság egészének jövőbeni teljesítményére lehet következtetni - "zuhannak, mint a kő".

A ház szerint az eszkalálódó szuverén adósságválság egyre nagyobb súllyal nehezedik a valutauniós gazdasági hangulatra. A hatalmas mennyiségű olasz és spanyol kormánykötvény-vásárlással az euróövezeti jegybank ugyan elejét vette annak, hogy a hozamok az égbe szökjenek, a bizonytalanság azonban így is erősödik, és ez mind nagyobb teher a valutauniós gazdaságon.

A Commerzbank londoni elemzői szerint ha a szuverén adósságválságot a következő néhány hónapban nem sikerül ellenőrzés alá vonni, akkor növekedni fog az újabb euróövezeti recesszió kockázata. A Commerzbank jelenleg 0,8 százalékos euróövezeti GDP-növekedést jósol 2012-re, de a cég londoni elemzői csütörtöki kommentárjukban elismerték, hogy ez a prognózis "túl derűlátónak" bizonyulhat.

A romló piaci hangulatban hirtelen emelkedéssel rekordokra drágultak a nagy központi eurótagállamok törlesztéskockázatára köthető biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) a csütörtöki londoni kereskedésben, és többévi csúcsra emelkedett a magyar CDS-tranzakciók árazása is.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a német kormánykötvények CDS-középárfolyama a 96,4 bázispontos előző záró után csütörtökön 107 bázispont fölé emelkedett, ami rekord az euróövezeti kockázati megítélés alapmércéjének tekintett Németország esetében.

A hónap elején még 80 bázispont alatti német CDS-árazásokat mértek Londonban.

A csütörtökre kialakult német CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy a német szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja most meghaladja a 107 ezer eurót minden 10 millió euró német államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

Különösen feltűnő, hogy a német CDS-kontraktusok most már jóval drágábbak az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia törlesztésbiztosítási tranzakcióinál: a brit CDS-középárfolyam az összehasonlítható futamidőre valamivel 95 bázispont alatt járt a csütörtöki londoni kereskedésben.

Szintén rekordra, most először 200 bázispont fölé emelkedett csütörtökön a második legnagyobb eurógazdaság, Franciaország CDS-kontraktusainak díjszabása.

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég csütörtöki értékelése szerint mindez arra utal, hogy megkezdődhetett az adósságválság járványszerű átterjedése az euróövezeti perifériáról a központi eurógazdaságokra.

"A központra átterjedő járvány az euróövezeti saga következő nagy sztorija", és ennek kibontakozását jelezheti a nagy tagállamok CDS-díjszabásainak csütörtöki megugrása - fogalmaztak a 4cast londoni elemzői.

E piaci hangulatban a pénzügyi válság óta nem mért szintekre drágultak a magyar szuverén törlesztéskockázat biztosítási ügyletei is.

A CMA DataVision kimutatása szerint az irányadó ötéves futamidőre 525 bázispont - tízmillió euró magyar államadósságra 525 ezer euró - volt a magyar CDS-középárfolyam a csütörtöki londoni kereskedésben a 487,7 bázispontos előző záró után.

Egy hete 460, a nyár elején még 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek Londonban.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.