rss      tw      fb
Keres

Az LMP ragaszkodik a két bizottsági elnöki helyhez

MTI 2010. május 7., péntek 11:22

A Lehet Más a Politika (LMP) ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenzéknek felajánlott hatból két bizottsági elnöki helyet kapjon - mondta a párt szóvivője az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő pénteki megbeszélést követően újságíróknak Budapesten.

Jávor Benedek közölte, hogy pártjuk a fenntartható fejlődés és az újonnan létrehozandó, állandó fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.

A Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a várhatón 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a megbeszélésen. Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát. Vona Gábor, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője még a megbeszélésen bejelentette, hogy pártja számára mindkét verzió elfogadható lenne, hiszen a nekik juttatott elnöki helyek száma mindkettőben ugyanakkora lenne.

Jávor Benedek úgy érvelt, hogy az eddigi tárgyalásokon az LMP "önmérsékletet" tanúsított, mert nem kértek országgyűlési alelnöki helyet és csak egy jegyzői posztot kaptak. Véleménye szerint ezekért a lépésekért cserébe két bizottsági elnöki pozícióhoz kellene jutniuk.

A tárgyalást úgy értékelte, a legfontosabb kérdésekben sikerült megegyezni és a jövendő Országgyűlés bizottsági struktúrája alkalmas lesz arra, hogy valamennyi, az LMP által kiemeltként kezelt terület önállóan jelenhessen meg.

Arra a kérdésre, miért nem akartak a Jobbik-frakció mellett ülni a parlamenti ülésteremben, azt felelte, a politikai programok és az irányultságok alapján logikusabb lett volna, ha a Fidesz-KDNP és az MSZP között foglalnak helyett, mert ideológiai értelemben több választja el őket a Jobbiktól, mint ami összeköti. Ennek ellenére nem akarták ebben a kérdésben megakadályozni a megegyezést, ezért elfogadták, hogy a Jobbik mellett fognak ülni.