rss      tw      fb
Keres

Többéves csúcson a magyar törlesztéskockázati árazás Londonban

MTI 2011. szeptember 21., szerda 17:12

Többéves csúcsra emelkedett az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos piaci félelmek meghatározta szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amely azonban még így is messze elmarad több valutauniós tagállam törlesztési rizikójának biztosítási díjszabásaitól.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 471,7 bázispontos előző záró után 490 bázispont közelébe emelkedett szerdán a londoni piacon.

Egy hete 460, a nyár elején még 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek Londonban.

A szerdára kialakult magyar CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja most megközelíti a 490 ezer eurót minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre. A nyár eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak az árfolyama 255 ezer euró környékén járt.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

Ezen a mércén mérve a piac több euróövezeti tagállamot is jóval kockázatosabb adósnak tart Magyarországnál.

Írország CDS-díjszabásai szerdán Londonban 800 bázispont felett, Olaszország törlesztésbiztosítási tranzakciói 520 bázispont közelében mozogtak, Portugália CDS-árazása pedig meghaladta az 1130 bázispontot.

A legsúlyosabb adóssághelyzetben lévő Görögország CDS-ügyleteinek díja szerdán valamivel 5500 bázispont alatt járt, de ennek gyakorlatilag nincs jelentősége, mivel e CDS-termék piaca a biztosra vett görög törlesztésképtelenség miatt szinte teljesen illikvid.

A CMA számítási modellje alapján a jelenlegi görög CDS-díjszabás azt jelenti, hogy a piaci szereplők 95 százalékos valószínűséggel árazzák - vagyis most már csaknem tényként kezelik - Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását.

A fejlett ipari térségből soha egyetlen ország törlesztéskockázati díjszabása nem került a mostanában mért görög CDS-középárfolyamoknak még a közelébe sem.

A CMA DataVision legutóbbi, idei második negyedévi globális adóskockázati listáján - amely a CDS-ügyletek júniusi utolsó londoni középárazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország volt a világ legkockázatosabb államadósa, megelőzve olyan országokat, mint Venezuela, Pakisztán, Argentína, Ukrajna, Libanon vagy Vietnám.