rss      tw      fb
Keres

Pozitív eredmények a paksi atomerőmű "stressztesztjében", október végére lesz jelentés

MTI 2011. szeptember 14., szerda 12:10

Paksi Atomerőmű Zrt. október 31-ig készíti el végleges jelentését az erőmű "stressztesztjéről", de az eddigi vizsgálatok alapján "már vannak egyértelműen pozitív megállapítások", és rámutattak néhány olyan lehetőségre is, amelyek kapcsán az erőmű ellenálló képessége bizonyos extrém körülmények során tovább növelhető - közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója szerdán az MTI-vel.

Az OAH emlékeztet, hogy a "Célzott Biztonsági Felülvizsgálat" elvégzését az Európai Tanács minden európai atomerőmű számára előírta. A felülvizsgálat során a szélsőséges helyzetekre adott olyan lehetséges válaszokat kell megvizsgálni, illetve olyan intézkedések bevezetésére kell javaslatot tenni, amelyek segítségével a fukusimaihoz hasonló következmények minden ésszerűen feltételezhető esetben elkerülhetőek lesznek. A felülvizsgálat az Európai Bizottság, illetve annak hatósági munkacsoportja (ENSREG) által elfogadott módszer szerint folyik - hangsúlyozza az OAH.

A felülvizsgálatról készült előrehaladási jelentését a Paksi Atomerőmű augusztus közepén átadta az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely ennek alapján elkészítette az előzetes nemzeti jelentést az EU Bizottsága számára.

A pozitív megállapítások közül kiemelik, hogy az erőmű tervezési alapja megfelel a nemzetközi elvárásoknak és a tervezési alapon belüli események körére az alapvető biztonsági funkciók teljesülnek.

A közleményben kifejtik: a vizsgálat során igen részletesen felülvizsgálták a 10 évvel korábbi, első Időszakos Biztonsági Felülvizsgálat kapcsán betervezett intézkedések eredményeit, és további intézkedéseket irányoztak elő. Ez utóbbiak eredményeként előrehaladott állapotban van az erőműben olyan átalakítások megvalósítása és intézkedések bevezetése, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a tervezési alapot meghaladó - akár súlyos baleseti - helyzetben stabilizálják a folyamatokat és hatékonyan csökkentsék a következményeket.

A vizsgálatok még nem zárultak le, de már vannak egyértelműen pozitív megállapítások, és rámutattak néhány olyan lehetőségre is, amelyek kapcsán az erőmű ellenálló képessége bizonyos extrém körülmények során tovább növelhető. Ezek egy része már ismert volt a felülvizsgálat megkezdése előtt is, és jelenleg folyamatban van a megfelelő intézkedések kidolgozása, megvalósítása; más részük csak most került a látókörbe - hangsúlyozza az OAH. Az újonnan felmerült tényezők biztonsági jelentőségének értékelése még nem tekinthető lezártnak - fűzi hozzá.

A bizottsági munkacsoport által meghatározott problémakörök vizsgálatán túl az OAH értékelése a nukleáris biztonsági követelményeket tartalmazó magyar jogszabályokra is kiterjed.

A Paksi Atomerőmű Zrt. 2011. október 31-ig készíti el végleges jelentését, amelyet az OAH 2011. december 31-ig értékel. Az OAH meghatározza azokat a teendőket, amelyeket az erőműnek a felülvizsgálati célok elérése érdekében el kell végeznie, valamint tájékoztatja az EU Bizottságot a felülvizsgálat eredményeiről. Az európai országokból beérkező jelentéseket az EU Bizottság szervezésében 2012. első felében nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik.

A felülvizsgálat folyamatáról és eredményeiről az atomenergia hivatal folyamatosan tájékoztatja közvéleményt - áll a közleményben.