rss      tw      fb
Keres

Emelkedik a magyar törlesztéskockázati árazás Londonban

MTI 2011. szeptember 14., szerda 12:01

A romló globális kockázatvállalási hajlamot tükrözve többheti csúcsra emelkedett a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 458,4 bázispontos előző záró után 462 bázispont környékén mozgott szerdán a londoni piacon.

A múlt hét végén 430, a nyár elején még 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek Londonban.

A szerdára kialakult magyar CDS-árfolyam azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most meghaladja a 460 ezer eurót minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre. A nyár eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak az árfolyama 255 ezer euró környékén járt.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.