rss      tw      fb
Keres

A gazdagok Robin Hoodja ismét rabol


A devizahitelek csökkentett árfolyamon, forintban való visszafizetésének lehetősége súlyos csapás a bankokra és így közvetve a lakosságra is. Jelentős ajándék viszont a jómódúaknak, akik elő tudják rántani a 8-10 vagy több milliót, és saját zsebből ki tudják fizetni a csökkentett összeget.

A kormányra lépést követően ezreket neveztek ki igen magas fizetéssel. A képviselők és az állami, önkormányzati vezetők között nem ritka a másfél-kétmilliós bruttó jövedelem, amihez idén évi egy-két milliós adómérséklést is kaptak, a költségvetés terhére. Van már miből visszafizetni! Hogy a többi hitelessel mi lesz, az nemigen érdekli Robin Hoodot. Első a klientúra!

Ha a bankok szolidárisak egymással, akkor nem hitelezik meg az ilyen kedvezményes megváltást. Ám akkor is, jómódú családokban, baráti körből ezek az összegek megszerezhetők, összeszedhetők, így a bankok vesztesége nagyobb lesz, mint amit várnak. A jómódúaknak ismét milliókat rabol a Vezér, ezúttal nem a költségvetésből, hanem ismét a bankoktól, amelyek így is forráshiánnyal küzdenek.

A következmény tragikus lesz: hitelt vállalkozáshoz nem lehet majd kapni, a forint pedig beláthatatlanul gyengül. (A várható következményeket Oszkó Péter részletesen elemzi hétfői írásában.) A gazdasági növekedés tovább csökken, az infláció és az állami adósságteher (a devizában felvett hitelek után) tovább nő.

A bankok persze ellenállhatnak: megtagadhatják a visszafizetést a csökkentett áron. Milyen módon lehet szankcionálni, ha egy bank nem ad több milliós ajándékokat az ügyfeleinek? Büntetéssel? Milyen bíróságon nem lehet megnyerni egy esetleges szankció megtámadását?

Vagy Magyarországon szabad a rablás, nemcsak az állam, de a jómódú állampolgárok javára is?

Folyamatosan rongálja a gazdaságot egy gátlástalan ember, mit sem törődve az ország érdekével, csak a klientúra és az elbutított szavazóbázis kedvét keresve.

Magyarország egy-két éven belül nem is a Kádár-rendszerhez, de a törökdúlás utáni állapotokhoz tér vissza. Mi pedig addig is csak találgathatunk: kik lesznek a következő rablás áldozatai.

(Bauer Péter)

______________

Lásd hírösszefoglalóinkat:
Orbán parlamenti beszéde
Orbán beszédének első hatásai és az első reakciók
Az Orbán-bejelentésről: Die Presse –Bankrablás; FT – Orbán külföldi kizsákmányolókról beszél


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!