rss      tw      fb
Keres

A cianidos bányászat uniós betiltására szólít fel az Európai Parlament

MTI 2010. május 5., szerda 17:06

Döntő többséggel megszavazta az Európai Parlament (EP) szerdán azt az állásfoglalást, amely arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig terjessze elő a cianidos bányászati technológiáknak az Európai Unióban való teljes betiltását célzó jogszabálytervezetet.

Az állásfoglalás kezdeményezője Áder János fideszes, valamint Tőkés László erdélyi néppárti EP-képviselő volt, és az előterjesztők közé tartozott Tabajdi Csaba (MSZP), valamint a szlovákiai magyar Mészáros Alajos (MKP) is.

A 488 igen, 48 nem és 57 tartózkodó vokssal elfogadott állásfoglalás emlékeztetett arra: "az elmúlt 25 évben világszerte több mint 30 nagyobb cianidszivárgással járó komoly baleset fordult elő, ezek közül a legsúlyosabb tíz évvel ezelőtt, amikor több mint 100 ezer köbméter cianiddal szennyezett vizet eresztettek egy aranybánya víztárolójából a Tisza–Duna vízrendszerbe, ezzel Közép-Európa történelmének akkori legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját idézve elő".

Az állásfoglalás szerint e technológia teljes uniós tilalma "az egyetlen biztonságos módja vízkészleteink és ökoszisztémáink bányászati tevékenységekből származó cianidos szennyeződéstől való védelmének”.

A témában Áder János korábban kérdést is intézett az Európai Bizottsághoz. A végrehajtó testület képviselője, Cecilia Malmström belügyi felelős akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy néhány éve hozott uniós jogszabály már szigorú rendelkezéseket tartalmaz a hulladékok kezelésére és a cianid határértékére. A biztos jelezte, hogy a testület továbbra sem tartja megfelelő eljárásnak a teljes tilalmat.

Áder János a szerdai EP-szavazás után újságíróknak elmondta: nagyon örül annak, hogy sikerült az Európai Néppárton belül többséget szerezni, sőt, "a zöldektől a konzervatívokig, a szocialistáktól a néppártig, a liberálisoktól a kommunistákig minden képviselőcsoport többsége támogatta ezt a javaslatot".

Áder felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-szavazáskor az igenek száma több mint tízszeres volt a nemekének, és ennek alapján kétli, hogy az Európai Bizottság kibúvót találhat magának. Azt fogja kezdeményezni - tette hozzá -, hogy az Európai Bizottság ne várjon az utolsó pillanatig, hanem lehetőleg még idén terjessze elő a jogszabályi javaslatot.

Az unió működési rendje értelmében az EP-nek nincs közvetlen törvénykezdeményezési joga, de állásfoglalásban fordulhat az erre jogosult Európai Bizottsághoz, hogy az tegyen uniós szabályozási javaslatot valamilyen témában.
A fideszes EP-képviselő kitért arra is, hogy leginkább a román néppárti delegáció támadta a tilalomra irányuló javaslatot. Tőkés László ezzel kapcsolatban azt mondta az újságíróknak: "fájdalmas, hogy egy néppárti román kormányzat mellett a románság egészen Európa-ellenes módon viszonyult a ciánalapú bányakitermeléshez. Önvizsgálatot kell tartania egy olyan pártnak, az Európai Néppárt tagpártjának, amely szembement a Néppárt elsöprő többségének a közakaratával, sőt, mondhatni, az összes fontos európai parlamenti frakció álláspontjával". Tőkés szerint Romániának is érdeke a cianidos technológia betiltása. Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője fontos fordulatnak minősítette a szavazást.

"Ez még nem a háború megnyerése, de egy nagyon fontos csatában aratott győzelem" - mondta. Örömének adott hangot, hogy "sikerült az európai szocialistákat az MSZP álláspontja, a magyar nemzeti álláspont mögé felzárkóztatni". Mint közölte, a következő napokban írásbeli kérdést tesz fel az Európai Bizottságnak, azt tudakolva, hogy - tekintettel a most döntő többséggel elfogadott állásfoglalásra - mikor kívánja a végrehajtó testület előterjeszteni a jogszabályjavaslatot.