rss      tw      fb
Keres

BÉT - Több mint ezer pontot esett a BUX

MTI 2011. szeptember 9., péntek 18:14

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1125 pontos, 6,19 százalékos csökkenéssel, 17.041,97 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 33 milliárd forint volt, a vezető részvények és szinte az összes papír árfolyama esett az előző napi záráshoz képest.

Az általánosan negatív nemzetközi piaci hangulatban érkezett a kormánypárti javaslat: lehetővé tennék a devizahiteleseknek, hogy adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. Ez megrengette az OTP árfolyamát, de ezzel párhuzamosan a többi papírt is adták a befektetők - mondta el Miszkuj Tünde, a Raiffeisen Bank részvényértékesítési vezetője.

A bejelentés után folyamatosan esett az OTP árfolyama, 10 százalékos csökkenésnél néhány percre szünetelt a papír kereskedése, majd elérte a 15 százalékos maximális ármozgási limitet, ekkor 3.560 forintot ért a bankpapír. Délután egy pici megnyugvás volt érzékelhető, a magyar piac azonban így is sokkal nagyobb mértékű esést mutatott az európai piacoknál. Utóbbiak 2-3 százalékos mínuszban voltak délután - folytatta a szakértő.

Hozzátette, hogy egyelőre a végtörlesztéssel kapcsolatos konkrét tervet, illetve annak részleteit várja a piac. (A kormány vasárnap dönt a javaslatról.)

Megjegyezte, hogy a devizapiacon az MNB valószínűsíthetően interveniált a forint érdekében, amely jelentősen gyengült az euróval szemben. (Az euró árfolyama délután 282 forint fölé kúszott, amelyben közrejátszott az euró dollárral szembeni gyengülése is, később 280 körüli szintre állt be az euró forintárfolyama.)

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint Lázár János Fidesz-frakcióvezető bejelentése nyomán megnövekedett az országkockázat, emiatt esett a magyar piac nagyobb mértékben az európai piacoknál.

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége jogbiztonsági kérdéseket vet, mivel magánjogi szerződésekbe avatkozik bele, ez pedig nem jó üzenet a befektetőknek - mondta a kereskedő. Megjegyezte, hogy szerencsésebb lett volna a javaslatot egy későbbi, már kidolgozottabb formában a nyilvánosság elé tárni, valamint nem a tőzsdei kereskedés ideje alatt.

Piaci elemzők szerint ha a kormány elfogadja a Fidesz-KDNP devizahitelesekre vonatkozó javaslatát, a devizahitelek arányának csökkenésével ugyan hosszú távon javulhatna Magyarország nemzetközi megítélése, de a lépésnek komoly ára van, a forint gyengülne, a banki veszteségek pedig megugranának.

A Mol árfolyama 1.095 forinttal, 6,64 százalékkal 15.400 forintra esett, 6,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 448 forinttal, 10,70 százalékkal 3.740 forintra zuhant, forgalmuk 24,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 3,17 százalékkal 489 forintra csökkent, forgalma 938,2 millió forint volt.

A Richter 840 forinttal, 2,40 százalékkal 34.150 forintra gyengült, a részvények forgalma 586,9 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 202,2 millió forintos forgalom mellett 1.100 forinttal, 7,10 százalékkal 14.400 forintra esett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.423,27 ponton zárt pénteken, ez 54,79 pontos, 3,71 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.