rss      tw      fb
Keres

Jegybanki rendeletek a készpénzbiztonságért

MTI 2011. szeptember 9., péntek 11:41

Kötelezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézeteket és a postát arra, hogy az átlagosan napi ötmillió forintot meghaladó készpénzforgalmat lebonyolító pénztáraikat 2017-ig UV-A/C bankjegyvizsgáló lámpákkal lássák el - derül ki az MNB honlapján megjelent dokumentumból.

Az MNB két rendeletet módosított az érmék és bankjegyek hamisításának megelőzése és minőségének megőrzése érdekében. Az egyik a fenti előírást tartalmazza, a másik pedig a bankjegyek és érmék feldolgozását, forgalmazását, valamint hamisítás elleni védelem technikai feladatait szabályozza.

A jegybanknak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint jelenleg a bankjegyvizsgáló gépek mellett a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata.

A rendeletek elősegítik, hogy a jegybank által bevizsgált, s bankjegyvizsgáló gépekkel ellenőrzött bankjegyek aránya a készpénzforgalomban jelentősen emelkedjen 2017-ig. Az MNB várakozásai szerint ez a lépés elősegíti majd a forgalomban lévő készpénz minőségének javulását is.

A közleményben a jegybank felhívja a figyelmet: a Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű és minőségű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre és a tudatos készpénzhasználatra.

Az MNB a kiskereskedők és a vendéglátósok számára az idén tavasszal írt ki pályázatot azzal a céllal, hogy segítse az UV-A/C lámpák elterjedését. A jegybank az ország 26 pontján összesen 36 partnerrel kötött forgalmazói megállapodást, s a napokban indult a program második fázisa: a pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó árának 60 százalékával, készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal támogatja az MNB a készülékek beszerzését.