rss      tw      fb
Keres

Sajtóállapotainkról

Süveges Gergő televíziós műsorvezető


Bolgár György:És holnap reggel?

Süveges Gergő: – Holnap reggel? Hű, milyen nap lesz holnap reggel? Kérlek szépen, holnap reggel szabadságra megyek egy hosszú hétvégére, úgyhogy elutazunk.

– Jó, a kérdés lényege természetesen nem csütörtökre vonatkozott, hanem arra, hogy a Népszabadság mai híradása szerint Süveges Gergő is távozik az MTV képernyőjéről. Miért?

– Az MTV képernyőjéről lehet, de ez egy közös cég. Lassan azért mi is megszokjuk és megtanuljuk, hogy a közszolgálat az egy és egész. És ennek a közszolgálatnak, a közszolgálati médiának különböző csatornái, különböző platformjai vannak. Van rádiója, van Duna Televíziója, van Magyar Televíziója.

– És melyik platformra akarsz lépni most?

– Most úgy tudom, hogy a Magyar Rádióba és a Duna Televízióba lépek, mert hogy kedves invitálást kaptam mindkét helyről. És nagyon örülök az új kihívásoknak.

– Szóval nem oda irányítottak, hanem hívtak?

– Igen. Jónás István és Ókovács Szilveszter hívott.

– Ez a kettő hogyan egyeztethető össze? Ha már egyszer minden egy, ahogy mondtad, nagyjából már mindegy, hogy az ember hol szerepel, akkor miért hív két intézmény vezetője téged el a Magyar Televíziótól, amely mégiscsak –  bár ez már lehet, hogy nem igaz – a legnagyobb nézettségű vagy legnagyobb közönségű intézmény. Miért egy másikba, ha egyszer az egész ugyanaz? Nem lehet úgy, hogy egyik nap Ma reggel, holnap Duna Televízió, holnapután Magyar Rádió?

– Úgy fog festeni ez a dolog nagy valószínűséggel, hogy egyik nap Duna Televízió, másik nap Magyar Rádió. Azt, hogy elhívtak volna a Magyar Televízióból, ezt nem hiszem. Ők magukhoz hívtak. Mind a ketten láttak abban fantáziát, hogy valamelyik műsorukban én legyek a műsorvezető. Én meg örömmel mondtam igent. Ha minden igaz, akkor a Duna Televízióban hétköznapokon lesz feladatom, a Magyar Rádióban pedig szombat délelőtt lesz feladatom.

– Azért a dologban van valami pikáns. Ha az ember végiggondolja vagy végiggondolta az elmúlt egy évben, hogy kinek lesz jövője a köztelevízióban, akkor Süveges Gergő biztos az elsők között szerepelt volna. Jó megjelenésű, kellemes, bevált újságíró, akinek a nézetei is – nem tudom, mennyire számít, bár ne számítana, de tudjuk, hogy valamennyire számít – a jobboldaléhoz közelebb állnak. Kinek ne volna sikere, népszerűsége, lehetősége, kilátása az előrejutásra vagy még több műsor vezetésére vagy arra, amit szeretne csinálni, ha nem neki?

– Ezek nagyon kedves dolgok, majd a nézeteimről egyszer beszélgetünk bővebben, jó?

– Én csak arra merek hivatkozni, amit te magadról mondtál vagy írtál. És ezzel nem pártkötődésre akarok célozni, csak mondjuk egy ilyen jobboldali, keresztény kötődésű gondolkodásra.

– Szerintem azért baloldali gondolkodású embereknél is előfordul, hogy van négy gyerekük.

– Persze.

– Én ebből még azért messzemenő következtetéseket nem vonnék le.

– Azt akartam csak mondani, hogy ha valakinek lett volt esélye, komoly karrierje a köztelevízióban, akkor az te voltál. Ehhez képest az M2 intendánsa voltál rövid ideig, majd távoztál onnét, most a Magyar Televízióból is, és nem értem.

– A közszolgálatban vagyok. Én közszolgálati újságíró voltam eddig is, az vagyok most is, és ha minden igaz, akkor az maradok a jövőben is. Lehet, hogy a karriernek – mondjuk ezt a szót én nem szívesen használom, inkább azt mondanám, hogy a feladatok sokszínűségének – éppen ez a változás kedvez. Mert eddig igen, én a Ma reggel című műsor műsorvezetője voltam, amely egyféle műsor. Most meg kétféle, kéttípusú műsorban teljesíthetek szolgálatot. Ez a két műsor ráadásul teljesen különbözik egymástól. Egészen más. Az egyik egy politikai hírháttér-műsor, a Közbeszéd a Duna Televízióban, a másik pedig a Szombat délelőtt, amelyik inkább családi jellegű riportműsor, illetve egészen biztosan politikamentes és az életünkről, a közérzetünkről szól. Ráadásul ezt Keresztes Ilonával ketten fogjuk vezetni ha minden igaz, ami nekem egy külön nagy ajándék.

– Akkor ezek szerint ezt az újdonságot is megtudhattuk, hogy mit fogsz csinálni ebben a két intézményben. De ki dönti el egyáltalán, hogy te mit csinálsz és ki az, aki ezt irányítja, aki felel azért, hogy mi hangozzék el a Szombat délelőttben, a Közbeszédben. Egyáltalán hogy működik ma a közmédiumok irányítása?

– Igen, ez kívülről valóban nem könnyen átlátható és belülről sem mindig egyszerű. Az biztos, hogy egyeztetéseket igényel. Hív engem mondjuk adott esetben Jónás István a Magyar Rádió vezérigazgatója, hogy vezessek náluk műsort. Jónás Istvánnak én kedvesen azt tudom erre mondani, hogy nagyon szívesen, örömmel, de Jónás István nekem nem főnököm. Nekem a médiaszolgáltatás-támogatói alapban van főnököm, akivel ezt utána természetesen egyeztetem. Nyilvánvalóan Jónás István ezt már korábban egyeztette.

– Tehát nem is Medveczky Balázzsal, a televízió vezérigazgatójával?

– Hivatalosan és jogilag nekem Medveczky Balázs sem főnököm a Magyar Televízióban, hiszen egy másik cégben, egy másik szervezetben dolgozom. Nekem a legfőbb főnököm Böröcz István, az alap vezérigazgatója. Gondolom – de ezt csak gondolom, mert ezekbe a beszélgetésekbe, tárgyalásokba nem látok bele –, a vezérigazgatók, illetve a munkahelyi felettesek egymás között egyeztetnek, és utána megérkezik hozzám ez a kedves, udvarias és megtisztelő meghívás. Én pedig azt mondom, hogy ha erre rábólintanak az én főnökeim, akkor természetesen nagyon szívesen, örömmel.

– Ha nem volna ez nagyon komoly dolog, ráadásul egyéni sorsokat érintő, akkor azt mondanám, hogy ez közvicc. Ez arról szólt állítólag, hogy mennyivel egyszerűbb lesz így minden. Ehhez képest azt hallom, hogy mennyivel bonyolultabb.

– Hogy mennyivel egyszerűbb átjárni az intézmények között és mennyivel egyszerűbb megoldani azt, hogy én mint műsorvezető dolgozhassam egyszerre a Duna Televízióban és a Magyar Rádióban, ez valóban sokkal egyszerűbb lett.

– Én emlékszem azért még az antivilágban, hogy Kondor Katalin a Magyar Rádió munkatársaként rendszeresen dolgozott a teljesen különálló intézményben, a Magyar Televízió A Hét című műsorában. Akkor is viszonylag könnyű volt, később is viszonylag könnyű volt, ezek szerint azért most is megy, de a sok furcsa egyeztetést – amiről te sem biztos hogy tudsz, csak feltételezed – talán nem kellett akkor végigjárni.

– Azt, hogy az antivilágban ez hogy volt, azt nem tudom, ehhez, azt hiszem, még túl fiatal vagyok, bár, mint egy bulvárhírből megtudtam, középkorú. Hogy annak idején hogy történt, azt nem tudom.

– Sok rondaságot írnak ezekben a bulvárlapokban. No szóval miért fogadtad el a meghívást? Azon kívül, hogy szépen kértek, szépen hívtak. Miért jó ez neked, hogy váltasz?

– Egyrészt én hír- és hírháttérműsorokban szereztem eddig meglehetősen sok tapasztalatot az elmúlt tíz esztendőben. Egy ilyen típusú hír- és hírháttérműsorba szóló meghívás, amely esti műsor, az azért mégiscsak új kihívás és más kihívás. Tehát én ezt szívesen választom.

– Nem akarom belőled azt kihúzni, de azért meg kell kérdeznem, nem lehet, hogy téged is frusztrál valamelyest az, ami a Magyar Televízióban vagy a Magyar Televízió körül történik? Sokakat, úgy látom, hogy igen, vagy sokan nem találják a helyüket, lehet, hogy Süveges Gergő sem igazán?

– Én nem kértem, hogy ne legyek a Magyar Televízióban. Ha olyan feladatra kapok meghívást, amelyikben látok fantáziát és látok benne tanulási lehetőséget a magam számára, akkor arra, ha ez az időmbe és az egyeztetési lehetőségekbe belefér, nagyon szívesen elmegyek.

– Tehát akár még a Magyar Televízióba is, ha kapnál meghívást.

– Ha kapok feladatot a Magyar Televíziónál, természetesen. Ha olyan feladat, amelyik tanulásra ad lehetőséget, mint ahogy például a rádiós felkérés a szombat délelőtti műsorsávon, az rettenetesen sok tanulásra ad lehetőséget. Neked ezt nem kell magyaráznom vagy talán kell magyaráznom, én még soha életemben nem rádióztam. De nagyon nagy kíváncsiság és nagyon nagy vágy van bennem, hogy kipróbáljam magam, vajon tudom-e vagy sem.

– Ahogy hallom a hangodat meg a válaszaidat, szerintem menni fog ez neked.

– Köszönöm a megelőlegezett bizalmat.

– Még csak annyit, hogy ezek szerint az M2-es intendánsi posztodról való lemondás óta nem kínált meg senki valami újjal a Magyar Televízióban?

– Hát hogyne. Folytattam a Ma reggelben a műsorvezetést. Annyira bizonytalan volt nagyon sokáig, hogy egyáltalán milyen pénzből gazdálkodik a Magyar Televízió, illetve a közszolgálat közösen, hogy mennyi pénzből, hogyan, milyen műsorok indulnak, hogyan indulnak műsorok. Én nagyon örültem annak, hogy a Ma reggelben ebben a hosszú és nagyon változatos műsorfolyamban részt vehetek. Ez azért bőven elég kihívás volt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!