rss      tw      fb
Keres

Sajtóállapotainkról

Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc tanácsadója


Bolgár György: – Azt mondják a kollégáim, hogy itt van Gréczy Zsolt nevű hallgatónk is.

Gréczy Zsolt: – Hát ma olyan hallgató voltam, aki egyenlőre még felfogni se nagyon tudja, hogy a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány államtitkára, valamint a Horn-kormány államtitkára, Horn Gábor és Havas Henrik jó húsz-huszonöt percet rám szán a Klubrádió drága idejéből.

– Hát, ugye ez az én hibám, mert nekem tűnt fel a Magyar Nemzetben néhány nappal ezelőtt, hogy Horn Gábor komcsi táskahordozónak nevezett téged, és én úgy éreztem, hogy ez nem igazságos. És hát enyhén szólva nem szép. De ő meg igyekezett megmagyarázni, hogy a komcsit nem is úgy gondolta. Másképp gondolta, de úgy sem biztos, hogy szép. Szóval táskát hordoztál egyébként?

– Gyurcsány Ferencnek nincs táskája, tehát mint ilyet hordani sem lehetne. Másrészt ha egy főtanácsadó táskát hord, akkor egy államtitkár mit csinál?

– Miniszteri táskát hord. Nem?

– Horn Gábor a koalícióért felelős államtitkár volt, tehát ő akkor nyilván Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc táskáját kellett volna hogy hordja. Vagy az SZDSZ és az MSZP elnökéét. De nem is mennék ebbe bele ennél részletesebben. Az, hogy Horn Gábor komcsizik, az már csak azért is rendkívül bántó, mert Horn Gábornak nagyon kéne emlékeznie, hogy a kilencvenes évek elején én hány és hány SZDSZ-rendezvényen segítettem nekik konferálással.

– Szóval újságíróként, aki megpróbált közvetíteni politikusok és szavazók között.

– Így van, pontosan ez történt. És akkor az SZDSZ rendezvényein Horn Gábor is ott ült. Nem tudom, miért kellene utólag komcsinak nevezni bárkit, aki mondjuk a Gyurcsány-kormányt segítette. Már azt sem értem Gábor szavaiban, hogy miért baj az, ha valaki büszke arra az elmúlt nyolc évre, amelyet az MSZP és az SZDSZ kormányzott végig Magyarországon. Ha Horn Gábor erre nem büszke, akkor én ezt az ő magánvéleményének tartom, és szíve joga szégyellni azt, amit államtitkárként cselekedett. Én büszke vagyok arra a nyolc évre, minden vargabetűjével, hibájával és nehézségével együtt. Ez a nyolc év példátlan reformokat hozott az országban, ezek jó részét népszavazás és más verte szét. De példátlan fejlesztések voltak, és a költségvetés egyensúlya is ebben a nyolc évben valósult meg, a ciklus végére. Tehát én nem szégyellem, hanem épp ellenkezőleg, nagyon büszke vagyok rá.

– Na ez az, amit nem szeretnek benned. Hogy azt mondod, és többször is elmondod, még itt is egy perc alatt, hogy te büszke vagy arra a nyolc évre. Holott lehetsz ugyan büszke, de azért mégiscsak ennek a nyolc évnek a végén kétharmaddal tudott győzni a Fidesz, ennek a nyolc évnek a végén tizenhét százalékot tudott szerezni a szörnyű Jobbik, és most 2010. tavaszán rosszabbul éltünk valószínűleg, mint 2006 tavaszán. Tehát az embereknek minden szempontból lehet akár rossz élményük is. Tehát olyan nagy ok a büszkeségre nincs, még ha azok az eredmények kétségtelenek is, amiket említettél.

– Hát hosszasan sorolhatnám azokat a problémákat, amelyek ide vezettek. Például az is, amit Horn Gábor mondott a népszavazás éjszakáján Gyurcsány Ferencről, keresetlen szavakkal*. Én részt vettem azon a másnapi frakcióülésen, ahol a teljes MSZP-frakció követelte, hogy Gyurcsány Ferenc azonnal rúgja ki a koalíciós államtitkár Horn Gábort, ő azonban megvédte azt a Horn Gábort, aki ma így beszél róla. Többek között számos ilyen oka volt annak, hogy az MSZP és az SZDSZ úgy végezte 2010-ben, ahogy végezte. De hosszasan sorolhatnám a Fidesz ellenzéki magatartását, az őszödi beszéd meg nem védését, és így tovább. Tehát szerintem ez ennél lényegesen összetettebb kérdés, mint hogy erre akár egy rádióműsor pár percében lehetne válaszolni. Erről tanulmányokat kellene írni.

– Na arra viszont egyszerűen tudsz válaszolni, hogy jól emlékszik-e Havas, hogy egyszer írtál egy kritikát egy olyan műsoráról, ami végül le se ment.

– Hát én ilyenre nem emlékszem, de annyira nem feküdhette volna meg a gyomrát ha történt ilyen, mert utána éveken keresztül a szegedi tudományegyetem általa vezetett médiatanszékének rádiós tanára voltam.

– Azért, mert az átlagnál azért jobb újságíró vagy, mint mondta.

– Értem. Ez megtisztelő és köszönöm szépen. És annyit szeretnék még a dologhoz hozzátenni, hogy valóban indul ez a műsor vasárnap esténként az ATV-ben, és utána, az én műsorom után következik Havas Henriknek az a bizonyos műsora.

– Hát akkor ezek szerint ketten vittétek el Kuncze műsorát? Vagy pontosan Kuncze műsorának idején melyikőtöké lesz?

– Hát ezt most pontosan nem tudom megmondani. De az biztos, hogy voltak és vannak az ügyben tárgyalások, hogy Kuncze Gábor abban a műsorban, amit én fogok vezetni, vállaljon szerepet vendégként. Ez ügyben voltak már megbeszélések. Tehát én nem gondolom, hogy Kunczét bárki ki akarná fúrni. Kuncze Gábor alig két hónappal ezelőtt vagy három hónappal ezelőtt egy belvárosi könyvesboltban vendégem volt egy talkshow-ra, semmiféle probléma nem árnyékolja be a kettőnk kapcsolatát. És szeretném, ha részt venne ebben a műsorban.

– Gyurcsány táskahordozójáról, mármint rólad van szó, aki kvázi megfúrta Kunczét, de hát a Kuncze-Gyurcsány viszony alapvetően jó volt.

– Most is jó. Természetesen. És azt gondolom, már csak ezért is félreértés bármi olyan interpretáció, hogy ha az ATV hoz egy döntést, annak ilyen fajta sanda politikai szándékai lennének. És még valamit hadd mondjak, Gyuri. Henrik szóba hozta, miért hagytam azt, hogy Gyurcsány Ferenc táncoljon.

– Áh, tényleg, igazad van.

– Egyrészt én még nem dolgoztam a miniszterelnöki kabinetben akkor, amikor Gyurcsány Ferenc táncolt az Igazából szerelem című film apropóján egy videofelvételen, amely egyébként, ha jól tudom, Batiz András esküvőjére készült ajándékba.

– Igen, igen, jól emlékszel rá. Úgy van.

– Tehát én nem voltam ott. De a videó annyira sikertelen, hogy egyébként néhány hónap múlva Gyurcsány Ferenc megnyerte a választást.

– Szóval ettől nem bukott meg, akárki tanácsolta neki.

– Hát épp ellenkezőleg. A videó sikeres volt. De én nem voltam ott, amikor született.

____________

* „Nem azt mondták, Feri, azt mondták, hogy menj a picsába.” Lásd erről az Origo és az Inforádió cikkét.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!