rss      tw      fb
Keres

A pénzügyi válság és az észak-afrikai változások írhatják a brüsszeli székhelyű nemzetközi szervezetek őszi programját

MTI 2011. szeptember 7., szerda 10:56

Az euróövezeti nehézségek leküzdése diktálja majd az európai uniós intézmények őszi programját minden valószínűség szerint, és ez a tevékenység összekapcsolódik a 2013 utáni hétéves EU-költségvetés vitájával is. Külpolitikai téren várhatóan továbbra is az észak-afrikai demokratikus változások adják majd a fő feladatot az EU-nak és a NATO-nak is.

Brüsszelben minden megfigyelő kemény őszi munkára számít a gazdasági problémák és a külpolitikai kihívások miatt, amelyeket nehéz belső tárgyalások egészítenek majd ki.

Július végén ugyan az euróövezeti országok vezetői döntést hoztak egy hosszabb távú menetrendről, amely segíteni hivatott abban, hogy az unió még hatékonyabban fel tudja venni a küzdelmet a gazdasági válságjelenségekkel, ezt ugyanakkor számos ponton még tényleges intézkedésekre kell váltani. Az unió még korábban elhatározott döntések gyakorlatba iktatásával is adós, ezek közé tartozik a válságkezelés javítását célzó - magyar elnökség alatt kidolgozott -, új jogszabálycsomag.

A jelenleg soros lengyel elnökség programja szerint a félév kiemelt témái közé tartozik az unión belüli gazdasági együttműködés további fokozása, az EU energiabiztonságának javítása az unión kívüli partnerekkel fenntartott kapcsolatok alakításával, továbbá a bővítési folyamat előrevitele.

Megkezdődött az egyeztetés a 2014-2020-as uniós költségvetésről is az Európai Bizottság nyári előterjesztése alapján. A nemzetközi gazdasági folyamatok és a pénzügyi válság következményei várhatóan az uniós büdzsé alakítására is hatással lesznek. Nem várható, hogy az év végéig tartó lengyel elnökség alatt sikerül lezárni az egyeztetési folyamatot.

Október közepén és december elején az EU-tagországok állam- és kormányfői csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben. November elején a vezető fejlett és a feltörekvő országok állam- és kormányfői találkoznak Cannes-ban.

José Manuel Durao Barroso elnök nemrégiben ismertette az Európai Bizottság őszi prioritásait. Ebben szintén a pénzügyi intézkedések szerepeltek vezető helyen, köztük az euróövezeti stabilitási mechanizmus megerősítése, a Görögországot segítő új támogatási csomag részletes kidolgozása, a pénzügyi szabályozás reformja az EU-ban és az utóbbiról folytatott nemzetközi egyeztetések befolyásolása. Várhatóan javaslatokat tesz a bizottság a nyugdíjreformok jövőjét illetően is.

Kiemelt feladatként tekintenek az unióban az észak-afrikai országokban zajló változások, a demokratizálódás segítésére és az újjáépítésre, különös tekintettel a belháború sújtotta Líbiára. Az uniós vezetők szolidáris és felelős hozzáállást ígértek ezen a téren.

Részben az észak-afrikai menekülthullám, részben más problémák miatt változtatásokra készül az EU az unión belül határok nélküli mozgást biztosító schengeni rendszer működtetésében is. Hangsúlyozzák azonban, hogy nincs szó a szabad mozgás korlátozásáról.

A júliusi döbbenetes norvégiai merénylet nyomán keresi az utat az unió a radikalizálódás és a szélsőségesség visszaszorítására is.

A NATO-ban a líbiai, afganisztáni és koszovói műveletek mellett a jövő tavasz végi egyesült államokbeli csúcstalálkozó előkészítése is zajlik. Mint Anders Fogh Rasmussen főtitkár nemrégiben elmondta, ennek feladata lesz majd, hogy átfogó értékelést adjon a líbiai műveletről. Folytatódik a munka a NATO rakétavédelmi rendszerének kiépítésére, illetve az Oroszországgal folytatandó együttműködés meghatározására ezen a területen. További lépéseket kíván tenni a szövetség a tagországok közti közös képességteremtés, illetve a képességek megosztásának terén is.