rss      tw      fb
Keres

Még mindig: pusztító ügyeskedés a címekkelCsak ezúttal nem a megszokott, szakmányban címcsalók és tartalomhamisítók követték el, hanem – és ez nekem külön szomorúság – az Origo.

Az Origo folyamatosan dolgozza fel a Wikileaksen kiszivárogtatott újabb nagy adag diplomáciai táviratot, amelyek közt vannak Magyarországról szóló diplomata vélemények is.

Csütörtöki ismertetésének a portál újságírója, akit én az alaposságáról ismertem meg a hírösszefoglalóiból, ezt a címet adta (vagy ő, vagy névtelen szerkesztője):

WikiLeaks: Reménytelenül felkészületlen volt Gyurcsány

Csakhogy a cikk végén ott a pontos idézet: „…a másik problémát egy meg nem nevezett nyugati nagykövet így jellemezte a távirat szerint: a magyar miniszterelnök [Gyurcsány] ’reménytelen felkészületlensége a magas szintű találkozókra’.” „’Gyurcsány talán azt értékeli Putyinban, ami neki nincs a birtokában – a hazai pozíciójának szilárdságát és a külpolitikában meglévő magabiztosságát’ – összegez a távirat.” És előtte ott van egy másik értelmező elem: „Gyurcsányéhoz hasonló kisebbrendűségi érzésük lehet a magyaroknak az EU-ban, hiszen gyakran másodrendű tagállamnak érzik magukat.”

Ugye nem nehéz már első blikkre felfogni, hogy a felkészületlenség „a magas szintű találkozókra” nem ugyanaz, mint egy miniszterelnök felkészületlensége, pont?

Szóval: miért kell csalni?

Miért folytatódik még mindig a magyar sajtóban (különösen miért az Origóban) az az elképesztő, sok éves gyakorlat, amely Gyurcsány Ferencet szabad prédának tekinti? Hogy úgy minősítik, ahogy akarják, úgy gyalázzák, ahogy Orbánéktól az évek során eltanulták, úgy hazudnak róla, ahogy nem szégyellik? Hogy önként beállnak a Semjén-féle elvtelen politikai végrehajtók, az „amortizátorok” közé? És nem mellesleg, úgy tévesztik meg az olvasót, hogy már el se pirulnak közben?

Miféle ember az olyan, és miféle újságíró, szerkesztő az, aki akár politikai megrendelésre, akár saját zsigeri ellenszenvének a kiélésére használja fel a szakmáját, és tudatosan információt hamisít?*

Orbán és társulata eredményesen dolgozott. Szívós munkával lebontott egy falat. Látszólag csak egyet: azt, amelyik Gyurcsány Ferenc körül ugyanúgy ott kellene hogy legyen, mint bármelyik magyar állampolgár és közszereplő körül. Bármelyik ember körül. Lehet nem egyetérteni vele, lehet őt nem szeretni, lehet a működéséről mindenféle rosszat gondolni, és ennek bármilyen élesen hangot is adni, de nem lehet jogfosztott páriaként, kapcarongyként bánni vele, akivel szemben a legaljasabb módszerek is megengedhetők, sőt kívánatosak.

Ám a szimbolikus falbontások már csak olyanok, hogy ha egyetlenegy embernél elkövetik, elkövetik másoknál is. A másik ember megfosztása az európai kultúra szerint kötelező méltányos bánásmódtól, a Magyarországon sokat emlegetett és sokszorosan semmibe vett emberi méltóságtól bevett módszer, harci eszköz lesz. Az lett. Magyar nemzeti méretekben lett az. Ez az igazi hungarikum. A magyar Orbán Viktort meg a Fidesz ezért fogják tanítani, elrettentő példaként, még száz év múlva is az iskolákban. Meg azt az országot, Magyarországot, amelyik ezt hosszú évekig eltűrte, mit eltűrte, jutalmazta!

Én meg azt mondom: szégyellje magát mindenki, aki ehhez az emberalatti, agy-, erkölcs-, nyelv-, közösség- és személyiségpusztító, kultúraromboló módszerhez segédkezet nyújt és valaha is segédkezet nyújtott. És aki még mindig nem érti, mit követ el, amikor a kijelölt főirányhoz, az Orbán-féle ájtatos keresztényi mázzal leöntött barbarizmushoz alkalmazkodva hazudik.

A Wikileaksről, a táviratokról, a diplomaták szemszögéről – vagyis a véleményük helytállóságáról – meg szegény April Foley nagykövetről majd máskor.

(Mihancsik Zsófia)

________________

* Természetesen a Véleményvezér című blogon – és így az Index címlapján – már ott van az Origo találmánya, és a tárgyilagosnak álcázott kéjes taposás Gyurcsány mérföldnyi mélységekbe leásott sírján: „Felkészületlen miniszterelnök, tehetetlen kormány, egyre inkább Oroszország felé forduló külpolitika – talán meglepő, de ezekkel a szavakkal nemcsak a Fidesz jellemezte egykor a Gyurcsány-kormány tevékenységét, hanem az amerikai diplomácia is.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!