rss      tw      fb
Keres

Egy „jelentéktelen” blog


A jelenlegi miniszterelnök szóvivője szorgalmas olvasója egy blognak.

Vajh miért oly fontos, amit abban a blogban írnak, ha a blog egy „lejárt”, „figyelemre sem méltó” személyé. A dolog ennek ellenére úgy működik, hogy a „jelentéktelen személy” irogat a blogjában, a kormányszóvivő pedig néhány órán belül idegesen reagál. Így történt ez szerdán is. A miniszterelnöki szóvivő felháborodva utal a blogra, amelyben szerinte „Gyurcsány Ferenc… azt állítja, hogy a nemzetközi gazdaságban minden rendben van, miközben egymást érik a válságtanácskozások, minden szakember euróválságról, drámaian növekvő recessziós kockázatokról, a fogyasztói bizalom összeomlásáról beszél”, és hozzáteszi: „Gyurcsány Ferenc ezek szerint nem olvassa a nemzetközi híreket, vagy nem érti őket.”

A blogban a jelenlegi miniszterelnök tájékoztatásáról olvasható vélemény, amelyet a külképviseletek vezetőinek tartott. Orbán ott azt mondta: „Magyarország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz… folytatni kell a több mint egy évvel ezelőtt megkezdett változásokat, különben Magyarország visszasodródik a görög útra, és pénzügyi spekulánsok miatt elveszíti a szuverenitását.”

Gyurcsány azonban nem arról írt, hogy minden rendben van, hanem azt mondta, Európában alacsony a növekedés, „de Magyarország most saját maga okozta gondjaival birkózik. Ez akkor is így van, ha ezt a miniszterelnök nem ismeri el. Miért is tenné, hiszen akkor be kellene látnia, hogy ő maga is része a problémának. A 800 milliárdos költségvetési kiigazítási kényszert nem Európa állította elő, hanem a dilettáns Orbán kormány.”

(Emeljük ki, hogy 800 milliárdról van szó, alig több mint egyéves kormányzás után.)

Mi is olvassuk a híreket. A napokban többek közt ez is megjelent: „A Commerzbank neves, Kelet-Közép-Európával foglalkozó vezető elemzője szerint nemhogy visszaesés, hanem ellenkezőleg: felívelés veszi kezdetét a világgazdaságban. Tatha Ghose szerint ebbe kell bekapcsolódnia Magyarországnak, és ehhez nagyon gyorsan erősítenie kell az ipari versenyképességét. A hvg.hu-nak adott interjúban az indiai származású világhírű közgazdász úgy fogalmaz: a különadókat ki kell vezetni és egykulcsos helyett ’progresszív adózás látszik helyesebbnek’.”

Nyilván „véletlen”, hogy itthon is sokan vélekednek hasonlóan, a hazai problémákat illetően. Petschnig Mária Zita az ÉS legutóbbi számában pl. így összegez: „A GDP stagnálásában, növekedési dinamikájának esésében tehát nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdaságpolitika nem tudta kihasználni a kedvező külső konjunktúra teremtette kegyelmi állapotot a belső motorok felpörgetésére. Nem igazolódott az a mantra, hogy az adócsökkentés beindítja a gazdaságot, és minden problémának ez a gyógymódja. A kormány rossz időben és rossz helyen nyitotta ki az adócsökkentés csapjait, amivel maga teremtett költségvetési krízist. Olyat, ami elkerülhető lett volna, s amit senki sem erőszakolt rá.”

Mellár Tamás pedig azt mondja: „A napokban nyilvánosságra került makroadatok egyértelműen bizonyítják, hogy az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika nem megfelelő, egyértelműbben fogalmazva: megbukott.” „Mellár cáfolja azokat a kormányzati érveket, amelyekkel a gazdasági örökséget és a világgazdasági helyzetet okolják a helyzetért: szerinte a növekedési ütemet befolyásoló tényezők az elmúlt másfél év termékei, a negatív következmények pedig már egy éve érzékelhetők. A negatív nemzetközi környezetre vonatkozó érveket… a környező országok magasabb növekedési adatai cáfolják.”

Szijjártó ezzel szemben úgy gondolja, azok nem értik a nemzetközi gazdaságban lejátszódó folyamatokat, akik nem értenek egyet a Fidesz politikájával. Tallózva a korábbi évek hírei közt, érdekes felidézni, mivel kábította az országot már 2008 októberében is a jelenlegi kormányzó párt. „Az Európai Néppárt frakcióvezetői is egyetértenek abban, hogy az adócsökkentéssel lehet elérni, hogy a kialakult pénzügyi válság ne alakuljon át gazdasági válsággá. Ezért a Fidesz a szombati nemzeti csúcson is kitart az adócsökkentés szükségessége mellett – mondta a Brüsszelben tárgyaló Navracsics Tibor.” „Navracsics közölte: akkor lehet a pénzügyi válságból gazdasági válság, ha eltűnik a pénz a gazdaságból, vagyis ha bezárnak vagy leállnak a termeléssel a vállalkozások, gyárak. Ezt pedig a Fidesz és az Európai Néppárt szerint is adócsökkentéssel lehet megakadályozni.”

Ma már nemcsak elképzelni lehet, hogy milyen eredménnyel járt volna a javaslat megfogadása. Két dologra biztosan „jó” volt: nagy politikai haszon elérésére (a szükséges intézkedések miatt feszültségek kiélezésével, egy egész ország érdekeire fittyet hányva), másrészt arra, hogy a képtelen követelések ma is fogva tartsák azokat, akik ezzel éltek vissza, és azt a többséget, amelyet ilyen módon szereztek, arra használják fel, hogy további képtelenségekbe meneküljenek.

Az a rossz hírünk van, hogy valamennyi következmény árát nekünk kell állnunk. De Szijjártó nyugodtan tarthat attól, hogy a blogbejegyzésekben és szakcikkekben olvasható igazságok terjedni fognak.

(Lánczos Vera)A mai folytatás: Lebuktál ViktorHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!