rss      tw      fb
Keres

Fővárosi Közgyűlés - Változott Budapest zászlaja, több közlekedési projektet is elfogadtak - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2011. augusztus 31., szerda 18:13

Több mint száz napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés a nyári szünet utáni első, szerdai ülésén, a képviselők döntöttek Budapest új zászlajáról, a Széll Kálmán tér átépítéséről, lekerült viszont a napirendről a kórházak átadásáról szóló javaslat.

Az ülés előtt Tarlós István főpolgármester jelezte, hogy visszavonta a kórházak átadásáról szóló előterjesztését, így az lekerült a napirendről. Az előterjesztés miatt az MSZP korábban tiltakozott, a visszavonás után Horváth Csaba frakcióvezető a betegek győzelmeként és az ingatlanspekulánsok vereségeként értékelte a lépést.

Tarlós István a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján azzal indokolta a lépést, hogy még jó néhány kérdés van, amelyet rendezni kell, mielőtt a kormánynak átadnák a kórházakat, csak maga az elképzelés "stabilizálódott", a módja "még picit nyitva van".

A képviselők először Budapest zászlajának módosításáról szavaztak. A testület június végén döntött a korábbi vörös-arany(sárga)-égszínkék zászló lecseréléséről; az új zászló fehér, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett lett, közepén megmaradt a korábbi címer. Az erről szóló rendelet augusztus 15-én lépett hatályba.

A főpolgármester mostani javaslatában azzal indokolta az újabb változtatást, hogy a rendelet hatálybalépése után olyan új változat elkészítésének igénye vetődött fel, amely "a hagyományok mellett a modern városarculat elemeit is magán hordozza". A módosítással a vízszintes szegélyeket egymásba fordított, piros és zöld, egyenlő szárú, egymással nem érintkező háromszögekből összeálló díszszegély alkotja olyan módon, hogy azok a zászló alapszínével kiegészülve kiadják a nemzeti színeket.

A képviselők döntése nyomán változhat Budapesten a kerékbilincselés gyakorlata 2012 első negyedévében. A koncepció lényege, hogy kerékbilincselést csak a legszükségesebb esetben alkalmazhassák, mivel nem szeretnék a szabálytalankodó járművet a szabálysértés helyén "konzerválni"; az üzemképtelen, valamint a közúti forgalom biztonságát, a közbiztonságot veszélyeztető járműveket elszállíttatnák, és erről a kerületekkel is meg szeretnének állapodni, mivel Budapesten nem egységes a kerékbilincselési gyakorlat.

A közlekedési intézményrendszer átalakítására vonatkozó koncepciót is megszavazták, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) dolgozott ki. Az átalakítására azért is van szükség, mert a BKV közszolgáltatási szerződése 2012 tavaszán lejár, módosítás nélküli újbóli megkötésére pedig nincs lehetőség, illetve a hálózat és a közutak fenntartásával kapcsolatos feladatokat a jelenlegi gazdasági és intézményi hátérrel nem lehet elvégezni.

A BKK ezért új koncepciót dolgozott ki, ennek lényege, hogy egységes, átlátható, ellenőrizhető finanszírozási elveket vezet be a közlekedésben, és lehetővé teszi a hatékonyabb forrásfelhasználást. A jövőben a főváros helyett a BKK láthatja el a tömegközlekedési közszolgáltatás megrendelői feladatait, és a BKK-hoz kerülhet a közútfenntartás is.

További közösségi közlekedéssel kapcsolatos előterjesztésekről is döntés született, így a jövőben szigorodhat a teherforgalmi díjak ellenőrzése, megszavazták a Széll Kálmán tér átépítésének tervkoncepcióját, a Móricz Zsigmond körtér átépítésének módosítását, valamint több buszsávépítési projekt véghatárideje is módosult.

Döntés született arról is, hogy nyolc olyan, üresen álló ingatlant tesz forgalomképessé a főváros, amelyekben korábban gyermekvédelmi szakellátás működött; összértékük bruttó 2 milliárd 899 millió forint. Az érintett ingatlanok közül öt a XII. kerületben található, a legkisebb 2370, a legnagyobb 25.275 négyzetméter alapterületű, ezeken kívül egy 70 négyzetméteres VII. kerületi, egy 64 négyzetméteres X. kerületi és egy 61 négyzetméteres XV. kerületi lakás szerepel a határozatban.

Elfogadták azt a javaslatot is, amelynek értelmében az eddig ingyen használt ingatlanjaikért a jövőben bérleti díjat fizetnek a fővárosi tulajdonú színházak, de az ehhez szükséges forrásokat beépítik támogatásukba. Az előterjesztés szerint az új konstrukció valóságossá, mérhetővé teszi a tényleges fenntartói szerepvállalást.

Lemondott tisztségéről Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi megbízott, miután Tarlós István főpolgármester bejelentette, nem értenek egyet az ombudsman állásfoglalásával. Az LMP-s képviselő a rendelet visszavonását kérve utalt az ombudsman két héttel ezelőtti indítványára, amelyben Szabó Máté arra hívta fel a közgyűlést, hogy 60 napon belül vonja vissza azt a rendeletét, amelyben a főváros szabálysértéssé nyilvánította az emberek életvitelszerű közterületi tartózkodását.

Tarlós István közölte: nem értenek egyet az ombudsman véleményével. Jelezte: az ombudsman nem hatóság, így csak ajánlásokat tehet. A főpolgármester azt mondta, sajnálja, de tudomásul veszi Somfai Ágnes döntését.