rss      tw      fb
Keres

Magyar gazdagok és francia gazdagok


A francia gazdagok augusztus 23-án nyílt levélben* hozták a francia kormány és a francia nép tudomására, hogy szívesen vennének egy különleges adót, amellyel a legjobb módú franciák hozzájárulhatnának az államháztartási hiány csökkentéséhez, mert az „Franciaország és Európa jövőjét fenyegeti”, és mert „el kell kerülni az olyan nemkívánt gazdasági hatásokat, mint a tőkék kimenekülése az országból vagy az egyre növekvő adózás alóli kibújás”. Azt is írják, tudatában vannak annak, hogy „minden előnyét élveztük egy olyan francia modellnek és egy olyan európai környezetnek, amelyhez kötődünk, és amelynek a megőrzéséhez hozzá kívánunk járulni”. Ez az adó azonban, írják, „önmagában nem megoldás, az állami kiadások és bevételek reformjának globális kereteibe kell illeszkednie”.

Ezt mondják a francia gazdagok.

Mit mondanak a magyar gazdagok? **

Hogy a társadalom vagyonosabb rétege szívesen veszi ki a részét a világnézetével, erkölcsi értékrendjével összeegyeztethető mecenatúrából.

Hogy a magyar kormány, ígéretéhez híven, előbb hozza helyzetbe a hazai vállalatokat a külföldiekkel szemben, és majd utána várja el tőlük a szolidaritást.

Hogy jó, de akkor az évi 4–5 millió forint feletti jövedelmeket kéne adóztatni, hogy valami jelentősebb pénz kijöjjön belőle (vagyis havi 330 ezer bruttó felett már különadóztatna).

És a legszebb: persze, kötelességük a magyar vállalkozóknak segíteni Magyarország helyzetének javulását, de az legalább ilyen fontos, hogy „azok, akik miatt Magyarország ebbe a nehéz helyzetbe került, ne maradjanak büntetés nélkül”.

Szóval a francia gazdag Franciaországban és Európában gondolkozik, az adózás alóli kibújás (a feketegazdaság, az adócsalás) megszüntetésében, nem felejti el, hogy a vagyonára úgy tett szert, hogy élvezte „egy gazdasági modell” és „egy európai környezet” előnyeit (a magyar gazdag vajon hogy tett szert a vagyonára?), és a különadójáért cserébe reformokat követel az államtól.

Ezzel szemben a magyar gazdag csak a világnézetével és erkölcsi értékrendjével összeegyeztethető „mecenatúrát” (?) támogatja (milyen lehet neki? keresztény-nemzeti? újnáci? netán balos?); előbb ki akarja rúgatni a Tescót, az Audit, a Danone-t, a Vodafone-t meg az összes többit, mert úgy látszik, a saját vagyona nem elég neki, a munka nélkül maradó tízezrekre és a fogyasztókra meg magasról tesz; ha már ő fizet, úgy gondolja, fizessen az is, aki 330 ezer bruttót keres havonta (mennyi is az nettóban?); feltételül szabja, hogy büntessék meg azokat, akiket gyűlöl – érthető, ha börtönben szeretné látni őket (már csak azért is, hogy szívszerelme Orbánt még ez a gyenge konkurencia se fenyegesse***).

Így állunk.

(Mihancsik Zsófia)

_________________________

* A felhívás szövege:

„Mi, vállalati elnökök és igazgatók, üzletemberek és üzletasszonyok, pénzemberek, szakemberek vagy vagyonos állampolgárok kívánjuk egy ’különleges adó’ bevezetését, amely a legkedvezőbb helyzetben lévő francia adózókat érintené. Ez az adó ésszerű arányok alapján számítódna, azért, hogy elkerüljük az olyan nemkívánt gazdasági hatásokat, mint a tőkék kimenekülése az országból vagy az egyre növekvő adózás alóli kibújás.

Tudatában vagyunk annak, hogy minden előnyét élveztük egy olyan francia modellnek és egy olyan európai környezetnek, amelyhez kötődünk, és amelynek a megőrzéséhez hozzá kívánunk járulni. Ez a hozzájárulás önmagában nem megoldás, az állami kiadások és bevételek reformjának globális kereteibe kell illeszkednie.

Ma, amikor a közpénzek hiánya és az állam eladósodottságának súlyosbodó perspektívája fenyegeti Franciaország és Európa jövőjét, ma, amikor a kormány mindenkitől szolidaritási erőfeszítést kér, szükségesnek tartjuk, hogy ehhez mi is hozzájáruljunk.”

Az aláírók:
Jean-Paul Agon, PDG de L’Oréal ;
Liliane Bettencourt, actionnaire de L’Oréal ;
Antoine Frérot, PDG de Veolia Environnement ;
Denis Hennequin, PDG d’Accor ;
Marc Ladreit de Lacharrière, président de Fimalac ;
Maurice Lévy, PDG de Publicis ;
Christophe de Margerie, PDG de Total ;
Frédéric Oudéa, PDG de la Société générale ;
Claude Perdriel, président du conseil de surveillance du Nouvel Observateur ;
Jean Peyrelevade, président de Leonardo & Co France ;
Franck Riboud, PDG de Danone ;
Stéphane Richard, PDG d’Orange ;
Louis Schweitzer, président de Volvo et d’AstraZeneca ;
Marc Simoncini, président de Meetic, fondateur de Jaïna Capital
Jean-Cyril Spinetta, président d’Air France-KLM, président du conseil de surveillance d’Areva ;
Philippe Varin, président du directoire de PSA Peugeot Citroën.

**Lásd mai hírösszefoglalónkat: Franciaország és a gazdagok adója – némi magyar fűszerrel

*** Lásd korábbi írásaimat:
A CBA-elnök ítéletideje
Magyar agressziókHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!