rss      tw      fb
Keres

Szolidaritási adó


Nyugati mintára a magyar gazdagok is oda nyilatkoznak mostanság, hogy – mint ottani társaik – ők is hajlandók lennének több adót fizetni. Egyrészt, mert ez az ország érdeke, másrészt, mert megtehetik. Ez bizony derék dolog, dícséretet érdemel.

Kritikát nem ők érdemelnek, hanem a magyar kormány, amely az „arányos” adórendszert bevezette, s ezzel kifejezetten a gazdagoknak kedvezett, éppenséggel aránytalanul. Persze a gazdagok jövedelme nem annyira bérből és fizetésből származik, hanem mondjuk osztalékokból, tehát a személyi jövedelemadó rendszerét nem föltétlenül kell korrigálni ehhez a korrekcióhoz, de a lényegen ez nem változtat: az igazságtalan rendszert most mégiscsak korrigálni fogják.

A gazdagok fizethetnének (plusz) adót persze nemcsak az osztalékaik, hanem például a vagyonuk után is. Elterjedt és bevált módszer. Csakhogy a mai kormánypárt annak idején, ellenzéki korában, oly vadul támadta a vagyonadót (amely ugyanis, az ő demagógiája szerint, a szerencsétlen kisembereket tette volna tönkre), hogy ezt valószínűleg nem vezetheti most be. Hát igen, a hazug embert tényleg könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát…

(Lendvai L. Ferenc)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!