rss      tw      fb
Keres

Lagarde-ügy - A francia különleges bíróság hivatalosan is megkezdte a vizsgálatot

MTI 2011. augusztus 16., kedd 20:34

A francia köztársasági bíróság (CJR) hivatalosan is elindította kedden a vizsgálatot Christine Lagarde volt pénzügyminiszter, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója ellen, akit hamisításban való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel gyanúsítanak.

A miniszteri szintű politikusok ügyeivel foglalkozó bíróság most nevezte ki azt a három bírót, aki a vizsgálatot le fogja folytatni. Lagarde-ot várhatóan berendelik tanúskodásra, de ennek időpontját még nem jelölték ki. A vád lényege, hogy miniszterként feltehetőleg kárt okozott az államnak, amikor úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - úgynevezett magánbíróságon történő - megegyezéssel kell mielőbb lezárni a neves üzletember, Bernard Tapie és az államkincstár üzleti jellegű vitáját.

Lagarde tagadja, hogy hivatali kötelességmulasztást követett el. A bíróság szokatlanul gyorsan, a nyári ítélkezési szünet alatt lépett, ami arra utal, hogy nem akarják éveken át bizonytalanságban hagyni a nemzetközi pénzügyi rendszer egyik legfontosabb posztját betöltő politikust, és az irányítása alatt álló intézményt.