rss      tw      fb
Keres

Munka törvénykönyve - Korózs Lajos (MSZP) az adatvédelmi biztoshoz fordulhat a terhességi teszt miatt

MTI 2011. augusztus 15., hétfő 15:15

Korózs Lajos az adatvédelmi biztoshoz fordul, ha a munka törvénykönyvébe bekerül a terhességi teszt lehetősége a munkaadók számára. Az MSZP elnökségi tagja hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: inkább támogatni kellene a gyermekvállalást, mintsem leépíteni a munkajogi védettséget.

Az ellenzéki szakpolitikus szerint a Fidesz-kormány nem képviseli sem a családok, sem a nők jogait, és már nem csak az európai uniós, hanem az ENSZ által megfogalmazott alapelvekkel is szembemegy.

A szülők alapvető emberi joga, hogy szabadon és felelősségteljesen meghatározzák gyermekeik számát és az érkezésük között eltelt időt - idézte az egyik alapelvet.

A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a jelenlegi munka törvénykönyve tartalmazza az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét, addig ez a passzus a minisztérium honlapjára felkerült tervezetből kimaradt.

Korózs Lajos szerint már jelenleg is nagy, mintegy 18-20 százalékos a különbség a férfiaknak és a nőknek - azonos munkáért - fizetett bérek között. Jelezte azt is: a bérdifferencia egy gyerek esetén 18 százalék, kettő esetén 24 százalék, három esetén pedig 25 százalékot meghaladó, és a tervezet ezen a helyzeten tovább rontana.

Nem lehet egyszerre a munka vállalására ösztönözni és a munkaerőpiacról távol maradást támogatni - értékelte.

A szocialista politikus nyugat-európai tapasztalatokra hivatkozva arról beszélt, hogy a "a munka és a család, valamint a magánélet és a karrier hatékonyság- és termelékenységnövelő tényező".