rss      tw      fb
Keres

Jó az atomerőmű védettsége

MTI 2011. augusztus 15., hétfő 14:34

Semmiféle azonnali beavatkozásra nincs szükség a paksi atomerőműben a fukushimai tapasztalatok ismerete alapján, a létesítmény védettsége jónak bizonyult - közölte Mittler István a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója annak kapcsán, hogy határidőre megküldték az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) előrehaladtáról készült jelentést.

Az atomerőmű közleménye szerint az OAH által a fukushimai baleset hatására elrendelt vizsgálat eddigi eredményei alapján a létesítmény védettsége jónak bizonyult a feltételezett kulcseseményekkel, különböző veszélyekkel szemben. Azonnali intézkedésekre nincs szükség, de a meglévők mellett kínálkoznak műszaki megoldások a védettség fokozására, a tartalékok növelésére rendkívül kis valószínűségű, de esetleg jelentősebb terheléseket eredményező hatásokkal vagy azok következményeivel szemben. Az ezekkel kapcsolatos intézkedések meghatározása a végleges jelentésben történik meg.

Az eddigi főbb megállapítások között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen. Az évekkel korábban végrehajtott megerősítések eredményeként blokkjain teljesülnek az alapvető biztonsági funkciók, így egyebek mellett biztosított a reaktor leállítása és lehűtése.

Az atomerőmű fekvése miatt azzal nem kell számolni, hogy áradás miatt víz alá kerül a telephely, a Duna - ritkán előforduló -, rendkívül alacsony vízszintje esetén az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel rendelkezik a helyzet biztonságos kezeléséhez, szól a közlemény. Az elkövetkezőkben különböző vizsgálatokkal az extrém meteorológiai helyzetekkel kapcsolatos védettséget és a telephely talajszilárdságát is értékelik majd.

Az elemzés kitért az egyik legfontosabb biztonsági kockázatra, az áramellátás pótlására, ami a létesítmény hűtésének elengedhetetlen követelménye áramkimaradás esetén. A vizsgálat itt is azt állapította meg, hogy a létesítmény erre az esetre is felkészült.

A folyamat mostani állapotáról szóló jelentést augusztus 15-ig kellett megküldenie az atomerőműnek a hatóság felé. A végleges jelentés beadásának határideje 2011. október 31-e.

A CBF, közismertebb nevén stresszteszt lefolytatását az európai országok áprilisban határozták el a japán fukusimai atomerőműben bekövetkezett súlyos reaktorbaleset hatására. Ehhez kapcsolódóan az Országos Atomenergia Hivatal május 2-án írta elő a Paksi Atomerőmű Zrt. számára a felülvizsgálat végrehajtását, amelyhez átadta az annak tartalmi követelményeit leíró dokumentumot is. Ez alapján kezdte meg az atomerőmű a vizsgálatokat, amelyek az erőmű 2011. június 30-i műszaki állapotára vonatkoznak - közölte Mittler István.