rss      tw      fb
Keres

Jemen - Arab lap szerint Washington rávette Szálehet, hogy ne térjen haza

MTI 2011. augusztus 8., hétfő 14:35

Amerikai tisztségviselők rábeszélték a Szaúd-Arábiában lábadozó Ali Abdalláh Száleh jemeni államfőt, hogy ne térjen haza - írta hétfői számában az as-Sark al-Auszat című, londoni székhelyű pánarab újság.

A jelentés egy nappal azután látott napvilágot, hogy a veterán arab vezető elhagyta a rijádi kórházat, és a szaúdi kormány egy rijádi vendégszállására vitték további lábadozás céljából, miközben otthon, Jemenben a hetedik hónapjában jár a 33 éves uralmának végét követelő tömegtüntetések hulláma. Száleh súlyosan megsebesült egy június 3-i merényletben, s azóta Rijádban ápolták.

Jemeni tisztségviselők tagadták a pánarab lap hírét, mondván, hogy az elnök visszatér Szanaába, ahol erősödnek a harcok a Szálehhez hű erők és az ellenzékpárti törzsek között. "Az, hogy Száleh nem tér vissza Jemenbe, csak egy amerikai vágy, de az elnök határozottan haza akar térni" - mondta az as-Sark al-Auszatnak Abdel-Hafíd an-Nihari, Száleh kormányzó pártjának egyik sajtósa.

Az Egyesült Államok szanaai nagykövetségén egyelőre senki sem volt elérhető, hogy kommentálja a lapjelentést.

Amerikai forrásokat idézve az as-Sark al-Auszat azt írta, hogy a 69 éves elnökre nagy hatással volt Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök látványa, aki fekete rács mögül hallgatta az ellene emelt vádakat múlt heti kairói bírósági tárgyalásán. A források szerint Gerald Feierstein, az Egyesült Államok szanaai nagykövete azt javasolta a washingtoni külügyminisztériumnak, hogy ne verje nagydobra a jemeni elnökre gyakorolt nyomást, mert "makacs ember, és nem lehet sarokba szorítani".

A források azt is elmondták a lapnak, hogy a szaúdi vezetők közölték a jemeni elnökkel: ahhoz, hogy állandó jelleggel az országban maradhasson, alá kell írnia az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) által kidolgozott megállapodást. Száleh pártjának és kormányának vezetői annak idején, májusban Szanaában aláírták a megegyezést az elnök harminc napon belüli lemondásáról, ő maga azonban nem látta el azt kézjegyével az ellenzék képviselőinek távollétére hivatkozva. Az egyezséget most úgy módosítanák, hogy nagyobb mentességi garanciát adjon Szálehnek és családjának - írta az as-Sark al-Auszat.