rss      tw      fb
Keres

The Times: leginkább az euróövezet gondjai adnak okot az aggodalomra

MTI 2011. augusztus 8., hétfő 14:26

Nem annyira az Egyesült Államok adósosztályzatának lerontása, hanem az euróövezet problémái adhatnak okot az aggodalomra - írja a The Times című brit lap.

Az újság hétfői számában Bill Emmott azt írja: Amerikában viszonylag "biztonságos" a helyzet, az euróövezetben azonban sokkal nagyobb a kockázat, újabb államok gazdasága omolhat össze. A helyzet itt is jobb, mint amilyennek tűnik, mert van kész megoldás, csak az a kérdés, hogy ez politikailag mennyire elfogadható, különösen, ami Németországot illeti - fogalmaz.

Az euróövezet tagjainak egy "egyszerű, de fájdalmas" döntést kell meghozniuk - emeli ki Bill Emmott, kifejtve: vagy úgy határoznak, hogy az egységes pénzt használó országok kollektív felelősséget vállalnak az euróban felhalmozott államadósságokért, vagy úgy döntenek, hogy az államadósság továbbra is nemzeti hatáskörbe tartozik, és akik fizetésképtelenné válnak, azoknak el kell hagyniuk az övezetet.

"Nincs középút" - jelenti ki az elemző írásában. Mint vélekedik, a legjobb megoldás a kollektív felelősség vállalása lenne, mert akkor megmaradhat az euró. A döntést minél előbb meg kell hozni - figyelmeztet, hozzátéve: egy újabb pénzügyi válság nem elkerülhetetlen, de bekövetkezhet, ha az euróövezet hamarosan nem határozza el magát.

Az elemző szerint az euróvezet tagjai helyesen tették, hogy július 21-i találkozójukon belátták, Görögország nem képes visszafizetni hatalmas adósságát, ezért a hitelezőinek csökkenteniük kell a kamatokat és ki kell terjeszteniük a hitelek lejáratát. A baj csak az - mutat rá Bill Emmott -, hogy még így is kérdéses, sikerül-e olyan mértékben csökkenteni Görögország adósságát, hogy az ismét fizetőképessé váljon.

Mint hangsúlyozza, a politikusok kijelentésein túl semmilyen garancia nincs arra, hogy Görögország esete valóban "kivétel lesz, és nem új szabály".

A The Economist magazin korábbi szerkesztője úgy véli, az, hogy Silvio Berlusconi olasz kormányfő nemrégiben reformokat jelentett be, azt mutatja, az euró annyiban mindenképpen előnyös, hogy arra kényszeríti az országot, liberalizálja a gazdaságát, amit egyébként már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennie.