rss      tw      fb
Keres

Merkel és Sarkozy az euróövezeti csúcstalálkozó döntéseinek megvalósítását szorgalmazza

MTI 2011. augusztus 7., vasárnap 23:22

Az euróövezet július 21-i csúcstalálkozóján előirányzott intézkedések mihamarabbi és maradéktalan végrehajtását szorgalmazta vasárnap este közzétett közös nyilatkozatában Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök.

A francia elnöki hivatal által nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint Merkel és Sarkozy megelégedéssel fogadja az Olaszországban és Spanyolországban hozott döntéseket, amelyek a fiskális konszolidáció felgyorsítását és a versenyképesség javítását szolgálják. Hangsúlyozták, hogy mihamarabb végre kell hajtani az elképzeléseket, mert ez kulcsfontosságú a piaci bizalom helyreállítása szempontjából. Merkel és Sarkozy hangsúlyozta, különösen fontos, hogy országaik parlamentje szeptember végéig áldását adja a júliusi csúcstalálkozón hozott döntésekre.

A július 21-i csúcstalálkozón az euróövezet tagországainak állam- és kormányfői megállapodtak a Görögországot segítő újabb, 109 milliárd eurós nemzetközi programról és az uniós pénzügyi válságkezelési lehetőségek kibővítéséről. Döntés született arról, hogy a hitelprogramokban alkalmazott kamatok a jelenlegi 4,5 százalékos szintről 3,5 százalékra csökkennek, a futamidő pedig 7,5 évről legalább a duplájára, 15 évre emelkedik. A brüsszeli csúcson egyezség született továbbá arról, hogy még rugalmasabbá válik az uniós stabilitási támogatási mechanizmus.