rss      tw      fb
Keres

Barroso az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz "minden elemének újraértékelését" sürgeti

MTI 2011. augusztus 4., csütörtök 14:30

Az átmeneti európai finanszírozási forma, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) reformjára, beleértve hitelkeretének növelését, szólított fel csütörtökön José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, elismerve, hogy "a válság már nem csak az eurózóna perifériáját érinti".

Barroso az Európai Unió Tanácsának tagjaihoz címzett levelében "az EFSF minden elemének újraértékelését" sürgette, hogy az alap képes legyen gátat szabni a válság tovaterjedésének az Olaszországhoz és Spanyolországhoz hasonló gazdaságokra. Karolina Kottova, a Bizottság szóvivője újságírói kérdésre válaszolva pontosított, és elmondta, hogy a felülvizsgálandó elemek körébe a hitelkeret nagysága és az EFSF rugalmasabbá tétele is beletartozhat.

A Bizottság elnöke újból hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a július 21-i megegyezést a kormányok mielőbb életbe léptessék, annak ellenére, hogy szavai szerint az "nem a várt piaci hatást fejtette ki".

Az uniós politikus elismerte, hogy "a pénzügyi válság már nem csak az eurózóna perifériáját érinti". Barroso hangsúlyozta, hogy "az euróövezet pénzügyi stabilitását meg kell őrizni, és ebben az eurózóna tagjainak teljes támogatása mellett az összes uniós intézménynek részt kell vállalnia".

Az EFSF hitelkerete jelenleg 440 milliárd euró, amely több elemző szerint nem elég ahhoz, hogy hatékonyan lehessen használni az alapot. Az eszközt 2013-tól az Európai Stabilitási Mechanizmus váltja fel, ez a tervek szerint már 750 milliárd euró felett fog rendelkezni.