rss      tw      fb
Keres

Simicskó István esete Celeste A. Wallanderrel

Azt hiszem, nem vagyok egyedül, aki meglepődött azon, hogy valószínűleg Hende Csaba lesz a honvédelmi miniszter, hiszen mindenki Simicskó Istvánra tippelt. Gondolom, ő maga is megütközött ezen, hiszen a valamikori honvédelmi államtitkárnak szívügye a honvédelem, és ebben a témában otthonos. Ugyan a legutolsó hírek szerint újra honvédelmi államtitkár lesz belőle, de nem hiszem, hogy Simicskó erre a posztra vágyakozott. Érdekes lenne tudni az okát annak, hogy miért nem Simicskó lesz a honvédelmi miniszter. Erre a kérdésre persze nem tudunk választ adni, de Simicskó neve mindig kellemetlen esetét juttatja eszembe Celeste A. Wallanderrel.

Ki Celeste A. Wallander? Jelenleg magas beosztásban, helyettes államtitkárként az Egyesült Államok honvédelmi minisztériumában dolgozik, de én még abból az időből ismerem, amikor a Center for Strategic and International Studies egyik főmunkatársa volt. Mi köze Celeste A. Wallandernek Simicskó Istvánhoz? Gondolom, ha megkérdeznénk Wallandert, akkor ő valószínűleg azt mondaná, nagyon örült volna, ha soha életében nem hall Simicskó Istvánról.

Mindez 2002 novemberében történt, amikor Wallander írt egy tanulmányt a NATO-ról a Foreign Affairs című amerikai külpolitikai szakfolyóiratban: Shape Up or Ship Out. Az írás arról szólt, hogy bizonyos NATO-tagok nem teljesítik vállalt kötelezettségeiket, és ha lenne lehetőség, hogy kitegyék ezeknek az országnak a szűrét, akkor bizony több ország is erre a sorsra jutna. Így Magyarország is, amely „az utóbbi négy évben”, tehát az Orbán-kormány idején, a legrosszabbul teljesített. Celeste A. Wallander az európai biztonságpolitika egyik rangos képviselőjére hivatkozva az "előző kormány antiszemitizmusát, a szomszédaival szembeni extraterritoriális követeléseit, valamint a balkáni stabilitás megteremtésében elmulasztott konstruktív szerepét" említette olyan tényezőként, amely miatt a NATO megválna Magyarországtól.

Tehát egy tudományos folyóiratban megjelent írásról volt szó, amelyből általában nem lesz nemzetközi konfliktus. Nem így Magyarországon, különösen akkor nem, ha Simicskó Istvánnak van valami köze a dologhoz. Amikor Wallander írása megjelent, Simicskó már nem volt államtitkár: ellenzéki képviselőként a Honvédelmi Bizottság alelnökeként működött, így komoly botrányt tudott okozni a Bizottságban. Okozott is, amiről a korabeli újságok is beszámoltak. Az, hogy a Horn-kormányt is felelőssé tette a hadsereg sanyarú sorsáért még rendben is lett volna, de amikor már összeesküvés-elméleteket szövögetett, amelynek szereplői között a Medgyessy-kormány mellett Celeste A. Wallander neve is szerepelt, akkor már kezdett a dolog komolyra fordulni. Ugyanis, Simicskó szerint, amikor „ilyen kritikus hangú nyilatkozatok és cikkek jelennek meg Magyarországról, gyakorlatilag egy esetleges Irak elleni háborúban történő magyar részvételt készítenek elő, és azt, hogy Afganisztánba is küldjünk magyar katonákat”. Mindezt lefordítva magyarra: szegény Celeste A. Wallander, a biztonsági kérdésekkel foglalkozó politológus, egyrészt az amerikai honvédelmi körök ügynöke, másrészt összeszűrte a levet a Medgyessy-kormánnyal is, hiszen Simicskó szerint „a kép összevág: Medgyessy Péter amerikai látogatását ilyen módon készítik elő.”


Conspiracy – flickr/dhammza

Itt a botrány még nem lépte át a határokat, és Celeste Wallander békében aludhatott, legalábbis egy ideig. Néhány nap múlva ellenben már más volt a helyzet, ugyanis Simicskó elhatározta, hogy levelet küld Wallandernek: jól beolvas neki, és visszautasítja mindazokat a szerinte rosszindulatú és helytelen állításokat, amelyeket Wallander az Orbán-kormányról tett. Már maga ez a levél sem éppen szokványos dolog. Mióta írnak valamikori államtitkárok leveleket politológusoknak, és követelnek elégtételt? Ráadásul Wallander mindössze idézett valakit, aki a magyar újságok szerint Lord George Robertson, a NATO főtitkára volt.

Ha jól emlékszem, Wallander válaszolt Simicskó nem éppen udvarias levelére, de ezzel nem volt vége a dolognak. Lipták Béla szorgalmas levélírói (lásd még: Hungarian Lobby) százával küldtek tiltakozó leveleket szegény Wallandernek. Én meg annyira megsajnáltam, és egyben felháborodtam honfitársaim viselkedésén, hogy úgy gondoltam, írok neki én is, már csak azért is, hogy lássa, vannak másképpen gondolkodók is magyar körökben. Közben felfedeztem, hogy Wallander is a Yale Universityn szerezte a PhD-jét, és így volt még valami, ami összekapcsolt minket. Kaptam is azonnal választ, amelyben Wallander kifejezte tökéletes értetlenségét az üggyel kapcsolatban.

Nem tudom, hogy Simicskó teljesen elfogadhatatlan viselkedésére emlékszik-e valaki Magyarországon, de lefogadom, hogy Celeste A. Wallander helyettes államtitkár a Pentagonban biztosan emlékszik rá.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!