rss      tw      fb
Keres

Huffington Post: Európa legkorlátozóbb vallástörvényének éjféli elfogadása



Miközben a kommunizmus Magyarországon hivatalosan több mint 20 éve véget ért, a jelek szerint a diktatórikus gondolkodás nem tűnt el teljesen – írja a Joseph K. Grieboski, a The Institute on Religion and Public Policy alapítója az amerikai online hírportálon megjelent cikkében.


A magyar parlament július 12-én elnyerte az Európa legrosszabb Vallástörvénye címet, amikor éjfél után kapkodva elfogadta az új törvényt a lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogról, az egyházakról, vallásokról és vallási közösségekről.

Elszomorító és csalódást okoz, hogy Magyarországon ilyen drákói vallástörvényt fogadtak el. Ez a jogszabály ellentmond az új magyar alkotmánynak, amelynek e sorok írója nyíltan tapsolt alig néhány hónapja. Sajnálatos módon a törvény veszélyt jelent az egész magyar társadalomra, és szörnyű jelzés arra nézve, milyen a demokrácia állapota az országban.

Az országban bejegyzett több mint 300 vallási szervezetet visszamenőleg megfosztanak a vallási közösség státusától, „deregisztrálnak” vallási szervezetként, s ezzel kulcsfontosságú jogokat és előjogokat veszítenek el, amelyeket az előnyben részesített egyházaknak biztosítanak. Mindössze 14 vallási szervezet őrzi meg regisztrációs státusát, a többieket újbóli regisztrációra kényszerítik.

A jegyzésből törölt vallási szervezetek nem nevezhetik magukat a továbbiakban egyháznak. Ami még rosszabb: vallási szervezeti státusukat is elveszítik, ha nem regisztrálják őket újra terhes és diszkriminatív adminisztrációs és törvényhozási eljárások során. A bejegyzésre csak akkor kerülhet sor, ha egy kisebbségi vallási közösség megfelel a fennállása korával kapcsolatos súlyos követelményeknek, amelyek célja – az Európai Emberi Jogi Bíróság és az EBESZ normáival éles ellentétben – a kisebbségi vallásszabadság elnyomása.

A törvény elfogadása előtt nem sokkal benyújtott leginkább elnyomó módosítások értelmében az újbóli bejegyzésre pályázó vallási szervezetnek előbb be kell nyújtania a megfelelő papírokat, amelyeket az igazságügyi miniszter tekint át, vizsgál meg, és megengedhetetlen módon „értékel” vallási doktrínákat és hiteket, megerősíti, hogy a szervezet Magyarországon legalább 20 éve fennáll, és megkérdezi a megfelelő hivatalos szervet, hogy nem tekintendő-e a szervezet nemzetbiztonsági kockázatnak. Mindezek a kritériumok sértik az Európai Emberi Jogi Bíróság egyértelmű emberi jogi precedenseit.

Amennyiben a miniszter úgy találja, hogy a szervezet megfelel ezeknek a nem tolerálható feltételeknek, akkor az újbóli bejegyzésre vonatkozó kérelmet megküldi a parlamentnek végső jóváhagyás céljából.

És csakis a bejegyzést jóváhagyó, kétharmados többséggel megejtett szavazás után kerül fel az adott szervezet a listára, a 14 elismert vallás mellé. Ez hatékony módon egyszerű szépségversennyé redukálja a vallások bejegyzését, mivel lehetővé teszi a szavazatok leadását pusztán diszkriminatív alapon, gúnyt űzve a semlegesség vallási ügyekben annyira szükséges követelményéből.

A kisebb vallási közösségek elkerülhetetlenül égbekiáltó diszkrimináció tárgyává válnak ebben a rendszerben.

Ennek a vallástörvénynek az elfogadása az emberi jogok és a jogállamiság magyarországi visszaesésének csupán legutóbbi és legzavaróbb példája. A törvényhozás ellentmond az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Emberi Jogi Bíróság és az ENSZ normáinak, mert egyértelműen diszkriminatív a kisebb vallási csoportokkal szemben.

A magyar kormány ezzel az új törvénnyel a nemzetet visszadobta az elnyomó és korlátozó törvényhozás rendszerébe, miközben új alkotmány megfogalmazásával ünnepli a szovjet múlttal való szakítást, szobrot állít Ronald Reagannak és Tom Lantos Emberi Jogi Intézetet nyit.

A budapesti kormánynak fel kell ismernie a szörnyű hibát, amelyet elkövetett. A magyar államfő nem írhatja alá ezt a vallástörvényt*. Ehelyett vissza kell küldenie a parlamentbe a megfelelő kommentárokkal és instrukciókkal, hogy a testület vizsgálja meg újra és módosítsa a törvényt úgy, hogy megfeleljen a nemzetközi és európai emberi jogi normáknak, amelyeknek most ellentmond. Továbbá az Európai Uniónak, az Európa Tanácsnak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek is sürgősen meg kell tenni minden szükséges lépést annak biztosítására, hogy Magyarország betartsa a vallási diszkrimináció tilalma és a vallásszabadság nemzetközi normáit. Magyarország csak így bizonyíthatja, hogy megvált szovjet múltjától, és folytathatja a valós demokráciába vezető átalakulást.

______________

* Az aláírás július 19-én, két nappal Grieboski cikkének megjelenése előtt megtörtént – a szerk.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!