rss      tw      fb
Keres

Adatbázisok: egy tiltás értelmetlenségéről

Most, hogy már hivatalos az országos választások első fordulójának dátuma, talán nem teljesen felesleges beszélni a választásokhoz kapcsolódó néhány témáról. A véleményem valószínűleg megint ki fog lógni a sorból, de azt hiszem, éppen azért kaptam meghívást a Galamus-csoport értelmi szerzőitől, mert tudták, hogy sok mindent más szemmel látok, mint azok, akik Magyarországról figyelik az országban folyó eseményeket. Igazuk is volt, mint ahogy eddig is volt egy-két téma, amelyben a „kollégák” véleménye erőteljesen különbözött az enyémtől.

Az az érzésem, hogy barátaim most sem fognak egyetérteni velem, de sebaj! Talán majd lesz egy értelmes vita az egész kérdésről. Az adatbázisokról szeretnék néhány szót szólni. A média már így is tele van a témával. Január elején sok millió ember kapott személyes levelet Orbán Viktor pártelnöktől, amelyben a Fidesz kampányához anyagi támogatást kért. Az MSZP szerint ezeket a leveleket egy titkos adatbázis alapján kapták meg az emberek. Budai Bernadett MSZP szóvivő arról beszélt az egyik sajtótájékoztatón, hogy információik vannak arról, olyan emberek is kaptak személyes levelet a pártelnöktől, akik soha nem álltak kapcsolatban a Fidesszel, lakcímük, személyes adataik mégis szerepelnek a párt nyilvántartásában. Az MSZP az ombudsmanhoz fordult.

Néhány nappal később, január 15-én, a Szegedi Ítélőtábla helyben hagyott egy korábbi döntést, amely felmentett egy fideszes kampánymunkást, aki 2006-ban a gyulai kistérségi társulás számítógépén majdnem 10 500 személy adatait tárolta, beleegyezésük nélkül. Az adatok forrása tisztázatlan maradt. Ez a bírósági ügy, jó magyar szokás szerint, lassacskán csordogált. Először az Orosházi Városi Bíróság hozott ítéletet. Ott a Fidesz emberét bűnösnek találták, és pénzbírsággal sújtották. Ezután jött a következő stáció: a Békés Megyei Bíróság. Itt felmentették az illetőt. A Szegedi Ítélőtábla most megerősítette a döntést. Kimondta, hogy az adatbázisban szereplőket nem érte sérelem vagy hátrány.

Közben Jóri András, az adatvédelmi biztos, valószínűleg az MSZP kérésére is, vizsgálja ezt az ügyet és más jogellenes magatartásokat is. Bolgár Györgynek kifejtette, hogy a választások után különböző ajánlásokkal fog előállni, hogy „megelőzzék” a jogtalanul gyűjtött adatbázisok létrehozását.

Évek óta ilyen és hasonló ügyekkel van tele a média. Az ilyen incidensek sora végtelen, és a jogszabályok betartására hozott intézkedések szerintem egyszerűen nem életszerűek. A szabályok betartását lehetetlenség ellenőrizni. Ki az az őrült, aki jószántából megsemmisít több tízezer, százezer, nehezen összeszedett adatot olyan emberekről, akik valószínűleg támogatói a pártnak. Nem beszélve arról, hogy a „megsemmisítés” a mai világban teljesen ellenőrizhetetlen. A dolog nem úgy megy, hogy fogom a listákat, és az ellenőrök szeme előtt bedobom őket a kandallóba. Jöhet az ellenőrző hatóság, mutathatják nekik, hogy nincs semmi a számítógépen. Valóban nincs, mert már hónapokkal korábban átmentették az adatokat több más, a párttól független számítógépre. Ez egy macska-egér játék lenne, ahol mindig az egér győzedelmeskedik.

Azt hiszem, ebből a bevezetőből is világos, hogy az adatbázisok használatára vonatkozó jelenlegi szabályokkal nem értek egyet. De tovább megyek. Szükségtelennek tartom őket. Adatbázisok nélkül egy hathatós, modern kampány elképzelhetetlen. A szavazótábort mozgósítani kell, de hogyan lehet a potenciális szavazókat mozgósítani, ha nem tudjuk, kik ők. Teljesen világos volt a számomra, és gondolom, ezzel nem voltam egyedül, hogy a Fidesz különböző petíciós ötleteit valójában adatbázisainak feltöltésére használta. De miért ne tarthatnának a pártok listákat szavazótáborukról, ha nem törvénytelenül szerzik meg őket? Egyszerűen nem látom a tiltás értelmét. Hogyan lehet aktivistákat bevetni egy választási kampányban anélkül, hogy egyrészt tudnánk, hogy kik hajlandók aktív részvételre, másrészt kiket kell megszólítani.

A kampánycsendről már nincs is értelme beszélni, hiszen Magyarországon is nagyon sok ennek a gyakorlatnak a kritikusa. Ellenben arról igen, hogy a pártok nem buzdíthatják potenciális szavazóikat arra, hogy menjenek el szavazni. Ha lennének megbízható adatbázisok szavazókerületekre, azon belül szavazóhelyiségekre lebontva, akkor az ott lévő pártok által delegált ellenőrök pontosan tudnák, melyik potenciális szavazójuk nem jelent még meg az urnánál. Egy kedves telefonhívás talán helyénvaló lenne. Az illetőt ezt nem igazán befolyásolja, hogy így vagy úgy szavazzon, hiszen a fülke magányában úgy szavaz, ahogy akar.

Ahogy én látom, ma az a helyzet, hogy a Fidesz minden alkalmat kihasznál, hogy megbízható adatbázisokat rakjon össze, míg a másik oldal jobbára tartja magát a szabályokhoz. Így aztán hátrányba kerülnek azok a pártok, amelyek „tisztességesek”, „törvénytisztelők” akarnak maradni. Természetesen nem akarom őket arra buzdítani, hogy szegjék meg a törvényeket. Arra már sokkal inkább, hogy változtassák meg ezeket az ósdi és alapjában véve végrehajthatatlan törvényeket.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!