rss      tw      fb
Keres

Olasz politikai összefogás a válság ellen

MTI 2011. július 12., kedd 15:45

Az adósságválsággal szemben az olasz politika a gazdasági megszorító csomag minél gyorsabb elfogadásával próbál védekezni. Az olasz sajtó a római kormány hiteltelenségével magyarázza és spekulációs támadásnak tartja a hozamemelkedést és a tőzsdék zuhanását, és az 1992-es válság megismétlődésétől tart.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató kimutatása szerint a piaci figyelem középpontjába került Olaszország nem törlesztővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a keddi londoni kereskedésben 320 bázispont - tízmillió euró adósságra 320 ezer euró - felett járt, vagyis immár csaknem a kétszerese a hónap elején mért, 170 bázispont körüli olasz CDS-árazásoknak.

A befektetők körében aggodalmat okoz az olasz bankrendszer, mert egyes hírek szerint néhány olasz nagy bank elbukhatott a héten nyilvánosságra kerülő stresszteszten. Az elmúlt időszakban jelentősen zuhantak az olasz banki részvények árfolyamai a tőzsdén, az UniCredit például több mint 25 százalékkal gyengült július elseje óta, de jelentősen csökkent az árfolyama az Intensa SanPaolónak is.

Giulio Tremonti pénzügyminiszter kedden délután kezdi meg az általa kidolgozott megszorító csomag végleges változatának összeállítását. A korábbi 47-ről már 70 milliárd euróra emelkedett a megszorító intézkedések mértéke. Tremonti akcióba lépése valamennyire megfékezte a milánói tőzsdezuhanást.

A megszorító csomagot a sajtó főleg azért kritizálja, mert az intézkedések javarészét a következő, 2013-as parlamenti választás után vezetnék be. A Szenátus és a Képviselőház elnökének ütemezése szerint a megszorító csomagról a felsőház már csütörtökön, az alsó ház pedig vasárnapig, maximum jövő hétfőn szavazhatna.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint fokozta a bizonytalanságot, hogy piaci pletykák szerint elsősorban Olaszország miatt hívták össze hétfőre az európai válságbizottságot, és az is rontotta a befektetői hangulatot, hogy egyes sajtóértesülések szerint a pénzügyminiszter helyzete meggyengült a kormányban.

"Jelenleg gyorsan el kell oltani a tüzet a piacok támadásával szemben. A spekuláció ellen a kormány, az ellenzék és a jegybank összefogására van szükség" - nyilatkozta Romano Prodi, volt olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke az Il Sole 24 Ore gazdasági napilapnak. Prodi a kiemelt jövedelemmel bírók részéről áldozatot kért, a kormánytól pedig hiteles állami kiadáscsökkentést.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek elmondta: fenntarthatósági kérdést vet fel, hogy míg alig nő az olasz gazdaság, a GDP arányos államadósság a válság előtti, mintegy 100 százalékról 120 százalékra emelkedett. Mint mondta, Olaszország relatív pozíciója nem változott, de ha a finanszírozás költségei el kezdenek emelkedni, nehéz helyzetbe kerül az ország. A problémát az jelenti, ha nő a külföldiek aránya az államadósság finanszírozásában, illetve, ha megemelkednek a hozamok.

Az olasz gazdaság 2009-ben az eurózóna átlagánál nagyobb ütemben, 5,2 százalékkal zsugorodott, tavaly mindössze 1,3 százalékkal nőtt. "Az ország iránti felelősség a viharban" - című vezércikkében a La Repubblica napilap az Itáliával szembeni tőzsdespekulációt a túlzott államadóssággal; a Tremonti-csomag gyengeségével és bizonytalanságával; Berlusconi intézményes hitelvesztésével magyarázta. "A piacoknak egyértelmű jelzés kell. Nem vezet sehova, ha a nemzetközi spekulációra kenünk mindent. Félrevezető ezzel vigasztalódni, ne a szavazatok számítsanak, a kormány gyorsítsa fel az államadósság csökkentését" - sorolta a Corriere della Sera vezércikke. "Nagyon komolynak" nevezte a helyzetet Berlusconi, aki a sajtóban elmondta, ő hívta fel hétfőn Angela Merkelt. Berlusconi, hozzátette, Tremonti a helyén marad, de egyelőre elhalasztják az adóreformot. Olaszország az 1992-es krízis visszatérésétől tart, amikor Giuliano Amato kormányfő egy éjszaka hat ezreléket vett le az olaszok bankszámláiról így egyensúlyozva a drámai államadósságot, majd 93 milliárd lírás "könnyt és vért követelő" megszorító csomagot vezetett be.