rss      tw      fb
Keres

A képviselő, ha svéd

Dragos Erzsébet


Svédországban a parlamenti válsztás
(riksval) minden negyedik év szeptemberének harmadik vasárnapján esedékes. Miután megalakult, s a királynak bemutatkozott az új kormány, október első hetén a királyi család jelenlétében, H.K.H. Carl Gustaf megnyitja az új parlamenti évet. A kormány kormányoz – ám az uralkodó nem uralkodik. Az államfőnek, miután ősszel a parlamentben megnyitja a politikai évet, alig van több dolga, mint hogy jó PR munkát végezzen az 'alattvalói’ javára – igaz, a kormány ülésein csütörtökönként részt vesz, miután a külügyi- és honvédelmi kérdésekben van szava.


A svéd parlament (Riksdagen) ülésterme

Svédországban a polgármester intézménye nem létezik, a 23 megye (län) élén a szimbolikus, hagyományos ’törzsfő’ (landshövding) képviseli az államot. 1974-óta (az azt megelőző 20 év alatt átszervezés során 2500-ról három lépcsőben lecsökkentett s kialakított) 290 helyhatóság (kommun) kollektív vezetésű: az a főnök, akinél a kassza kulcsa. Az önkormányzati képviselők zöme díjmentesen vagy csekély tiszteletdíjjal, a szabadidejében végzi munkáját. Hivatásszerűen, fizetésért csak az egyes szakterületekért felelős politikusok dolgoznak.

A svéd parlament (riksdagen) ma hétpárti, s 349 képviselő alkotja, közülük 162 nő. A kormányon lévő kék koalícióban a Moderaterna (mérsékelt konzervatívok) 96, a Center (kisgazdák) 29, a Folkpartiet (liberálisok) 28 és a Kristdemokraterna 24 mandátummal rendelkeznek. Az ellenzéki vörös-zöld oldalon a Socialdemokraterna 130, a Vänsterpartiet (balpártiak) 22 és a Miljöpartiet (zöldek) 19 mandátumot birtokolnak. Egy frakcióját elhagyott politikus lett ún.'vad' (politisk vild).

Minden megválasztott képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a parlamenti gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok. Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagyértékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.

Két példa az átláhatóság komolyságára: a szocdem miniszterelnökjelölt több mint 15 évre kiesett a pixisből, mert szolgálati kreditkártyáról 'kölcsönzött' egy bolti fizetéskor (pelenkát és Tobleronét vett a gyerekeinek). Másnap kiegyenlítette a tartozást, de egyáltalán nem lett volna szabad használnia a kártyát. A mai konzervatív kormányfőt pedig az érintette rendkívül kínosan, hogy az első hetekben a sajtó kiderítette: egyik minisztere (a kulturális!) nem fizet tévédíjat, a másiknak ingatlana van Jerseyn, és nem adózott utána, egy harmadik feketén alkalmazott gyerekfelvigyázót. Mindegyikük távozásra kényszerült.

A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak. (Mint mindenki más esetében is). A képviselő alapjuttatása bruttó 55 ezer korona. (A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg.) Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát (a képviselők házában, a parlament szomszédságában), laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik (részletes telefon stb. számlával igazolandók a költségek).

Szolgálati autó nincs, az csak a miniszterelnöknek jár. Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás kollektív közlekedési eszközzel nem érhető el. Ha saját autót használnak, benzinpénzt kapnak (mint bárki más): 265 kr/100 km, amiből 185 kr adómentes. Külföldre a képviselők többnyire bizottsági vagy frakciótársaikkal utaznak, kollektív elszámolással; ha indokolt esetben egyedül mennek, akkor összesen 50 ezer korona áll a teljes 4 évnyi mandátuma idején a rendelkezésére. Az ilyen repülőutakat a parlament elnökhelyettesével kell előzetesen jóváhagyatniuk.

A szolgálati úton eltöltött időnek, szállodai tartózkodásnak, a visszaút időpontjának arányban kell állnia az utazás céljával, minden többletköltség a képviselő pénztárcáját terheli. Az utazás módjáról maga az érintett dönt, de elvárják tőle, hogy olcsó és környezetkímélő megoldást válasszon, az időtényező figyelembe vételével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább utazzon vonattal, egy nappal korábbn, s aludjon hotelben, mint repülőgéppel aznap. A vidéki képviselők díjmentesen vehetik igénybe a parlament 250 garzonlakásának egyikét. Ha van sajátjuk, havonta legfeljebb 7000 kr (egy kisebb belvárosi lakás átlagos bére) bérhozzájárulás illeti meg őket. Az utazásokkal kapcsolatos számlákat is rendkívül aprólékosan ellenőrzik; ha aránytalanság gyanúja merül fel, rákérdeznek, majd a számlával együtt archiválják az e-mailek szövegét is.


Ünnepélyes évnyitó a királyi család jelenlétében

A képviselők napidíja annyi, amennyi bárki másnak is jár, ha a lakóhelytől - amely a szolgálati lakásuk is - 50 km-nél távolabb utaznak, s ott is éjszakáznak. Napi 350 kr jár, ebből 210 kr adómentes. Ha valahol díjmentes étkezésben részesül, levonandó a napidíjból. A képviselők országon belüli utazását éves vonatbérlettel segíti a parlament, ha a távolság nagyon nagy, szóba jöhet ennek repülőgépes megfelelője is. Ezek szigorúan csak szolgálati utakra használhatók. Ha a képviselők szolgálati kreditkártyájukkal egyenlítik ki a számlájukat, azokat csak akkor fizetik ki, ha utazási elszámolást is csatoltak a számláik mellé.

Szolgálati lakást – Palme meggyilkolása óta – egy parlamentközeli kis palotában kap a mindenkori miniszterelnök, ám ezt nem mindegyikük vette igénybe (mi több, Carl Bildt [1989-93] kerékpárral járt dolgozni [ma, külügyérként is, szívesen teszi ezt], a testőrség legnagyobb bánatára).

Ha egy képviselő lemondásra kényszerül, s nem érte el a 65-éves nyugdíjkorhatárt, de legalább 3 évet dolgozott eben a feladatkörben, jogusult ún. garantált fizetésre, azaz megállapodás szerinti nagyságú 'ejtőernyővel' távozik. (A három évvel ezelőtti cunami-katasztrófa kapcsán a botrányosan alkalmatlannak bizonyult külügyminiszter lépett le így - a polgárok heves tiltakozása ellenére.)

A képviselők évi 365 napon vannak szolgálatban, tehát a hét minden napján. Csak indokolt esetben kérhető szabadság, s annak idejére fizetés nem jár. Ugyanakkor nincs jelenléti kötelezettség, s a parlament határozatképességét nem befolyásolja, hogy az egyes frakciókban aznap hány képviselő ül a helyén. Itt is érvényesül az általános íratlan svéd szabály: frihet under ansvar! (szabadság, felelősséggel). A mandátumidő lejártával úgyis a párt dönt, ki marad, s kit húznak le a listáról, s a választó is arról, melyik párt listájára, illetve azon melyik jelölt neve mellé húzza be az X-et.


A svéd parlament

***

Rövid parlament- és választójog-történet:

1866. kétkamarás parlament / csak férfiak szavazhattak, évi 800 kr fölötti jövedelem vagy nagyobb vagyon esetén
1909. szavazatarányos képviseleti rend, általános választójog minden 24 év fölötti férfinak, feltétel: letöltött katonai szolgálat, büntetőjogi- és adótisztaság. 3 éves mandátum
1918/21. a nők is választhatók és választók
1937. a letartóztatásban lévők, illetve a börtönlakók is szavazati jogot kapnak
1942. egységesítik a parlamenti, megyei és helyi választásokat; kijelölik szeptember 3. vasárnapját mint az általános választások fix idejét; a postai úton történő voksolás bevezetése
1945. szavazati jog 21 éves kortól 
1948. eltörölnek minden korábbi akadályt, csak a kor marad mint feltétel
1952-64. az önkormányzatok számát 3000 fölöttiről 290-re csökkentik
1968. bevezetik a külföldről szavazás lehetőségét, korhatárcsökkentés 19 évre
1971. megszünik a kétkamarás törvénykezési forma
1973. pontosan egyenlő szavazatszám! - sorsolással döntenek, melyik blokk kapja a kormányzást! (az előző Palme-kormánynak volt szerencséje, ők folytathatták...)
1976. megyei- és helyi szavazati jog a külföldieknek, korhatár 18 év, a képviselők száma 300 > 349
1994. a képviselői mandátum időtartamát 4 évre emelik
2002. postai úton lehet szavazni külföldről is (korábban csak követségeken lehetett).

***

Linkek:
Riksdagen - a svéd parlament honlapja, sok nyelven
Kormánylista - az elmúlt 100 évben hatalmon lévő kormányok
Valmyndigheten – a választási hatóság - több nyelven is, videoillusztrációval


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!