rss      tw      fb
Keres

Az elbocsátások leállítására szólította fel a közmédiumok vezetőit az MSZP

MTI 2011. július 7., csütörtök 12:25

Az elbocsátások leállítására szólította fel az MSZP a közmédia vezetőit csütörtökön.

Mandur László, az Országgyűlési kulturális bizottságának tagja budapesti sajtótájékoztatóján „szakmailag megalapozatlan, emberileg megalázó, politikai alapú tisztogatásnak" nevezte a létszámleépítést.

A politikus kifogásolta, hogy a közmédiumok elbocsátandó munkatársai között Nívó- és Pulitzer-emlékdíjas műsorkészítők vannak. Mandur László azt állította, hogy a leépítésekkel komplett műhelyeket fejeznek le vagy számolnak fel, ezek között említette a Kossuth Rádió 180 perc című műsorát és az MTV Az Este című magazinját.

Eközben meredeken csökken a nézettsége és a hallgatottsága azoknak a műsoroknak, amelyekben a hatalom iránt teljesen lojális, a Hív TV-ből vagy az Echo TV-ből érkezők vették át az irányítást - vélekedett a szocialista képviselő.

„Közszolgálat helyett pártszolgálat” zajlik a közmédiumokban – fogalmazott a politikus, hozzátéve: a tisztogatás a teljes magyar médiavilágban elkezdődött. Utalt a Klubrádió frekvenciájára, amelyre szerinte a Médiatanács olyan pályázatot készül kiírni, „amelynek bárki megfelelne, kivéve a Klubrádiót”. Mandur László szerint azért történik ez, hogy ne legyen a piacon olyan orgánum, amely mást mond, mint amit a hatalom hallani akar.

A politikus szerint a hatalom más ellenzéki sajtóorgánumokat is ellehetetlenít az állami hirdetések elvonásával. Hozzátette: emiatt a Népszava és a Népszabadság is nehéz helyzetbe került.

Az MSZP arra szólítja fel a közmédiumok vezetőit, hogy fejezzék be a kirúgásokat, és műsortervek, konkrét elképzelések mentén határozzák meg a közmédia jövőjét. A párt Rogán Antal fideszes képviselőtől is azt várja, hogy vonja vissza a médiatörvényhez benyújtott módosító javaslatát, amelynek értelmében évről évre módosítható a közmédiumok szerkezete - mondta Mandur László.

A kormányoldal a totális hatalom megszerzésére törekszik, amelyhez még egy stáció van hátra: a bíróságok befolyásolása. Magyarország uniós elnökségének lezárultával erre is törekedni fog a kormányzat - fogalmazott a politikus.