rss      tw      fb
Keres

LMP: Schiffer az igazi forradalomról

MTI 2010. április 25., vasárnap 22:26

A Lehet Más a Politika (LMP) konstruktív, de határozott ellenzéki politikát kíván folytatni - jelentette ki Schiffer András, az LMP listavezetője vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Közölte: az LMP kész az együttműködésre a demokratikus ellenzéki párttal és a kormánypártokkal is.

Schiffer András Szabó Tímeával együtt a párt irodaházának dohányzóhelyiségében egy asztalka előtt guggolva, a fotósok és operatőrök kereszttüzében hallgatta végig Orbán Viktor beszédét.

A listavezető sajtótájékoztatója elején gratulált a Fidesz-KDNP pártszövetségnek, valamint pártja 13 jelöltjének is, akik bejutottak a második fordulóba. Kiemelte, hogy a magyar történelemben először jutott be egy ökopolitikai párt a parlamentbe, ahol 16 képviselőjük lesz.

Schiffer András ezután úgy fogalmazott, hogy "az igazi forradalom akkor történt meg Magyarországon, amikor az elmúlt hónapokban és az elmúlt két évben először több tucat, majd száz és több ezer magyar állampolgár pártpolitikai tapasztalat és előírás nélkül kezébe vette a sorsát és elkezdett politikát csinálni". Véleménye szerint ugyanis az az igazi forradalom, amikor van elég magyar állampolgár, aki azt mondja, hogy meg lehet törni a kartelleket és képesek egy új pártot besegíteni a parlamentbe.

Hozzátette, hogy a történetük nem két éve kezdődött, az LMP folytatója akar lenni annak a kultúrának és hagyománynak, amelyeket korábban az ökopolitikai mozgalmak képviseltek.

A listavezető kijelentette azt is, hogy itt az ideje, hogy véget érjen a szekértábor-háború. Közölte, hogy az LMP konstruktív és következetes ellenzéki politikát akar folytatni.

A szavazás végén kialakult helyzetet, a Fidesz-KDNP fölényét rendkívülinek nevezte. Schiffer András erről úgy vélekedett, él bennük az aggodalom, mert a győztes pártszövetség a kampány alatt "nem sokat árult el abból", hogy mit kíván ezzel a hatalommal tenni.

Úgy fogalmazott, hogy ez a felhatalmazás viszont ugyanakkor egy lehetőség is, mert az elmúlt 12 évben megrendültek a demokrácia morális eresztékei, most viszont itt az alkalom, hogy a kétharmados többségű kormány önmérsékeltet tanúsítson és valamennyit megerősítsen ezekből a megroppant etikai eresztékekből.

Leszögezte, hogy az LMP a demokratikus ellenzéki párttal és a kormánypárttal is kész az együttműködésre, de nem enged az 1989-es jogállami értékekből. Közölte, hogy számukra továbbra is fontos az emberi méltóság, a magánszféra tisztelete, a jogegyenlőség, az állampolgári részvétel és a politikai sokszínűség.

A listavezető egyelőre nem tudta megmondani, hogy ki lesz a párt frakcióvezetője.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem gondolja, hogy a Fidesz felforgatná az 1989-ben kialakult alkotmányos kereteket.

A sajtótájékoztatón jelen volt a LMP leendő frakciójának több tagja, valamint a párt azon képviselőjelöltjei is ott álltak Schiffer András mögött, akik a második fordulóban megmérettették magukat.